Забрњене емисије српских медија

Савјет Агенције за електронске медије (САЕМ) је донио одлуку да на три мјесеца ограничи реемитовање појединих програмских садржаја који се емитују у оквиру телевизијских програма „ТВ Хепи“ и „ТВ Пинк М“ из Србије.

Разлог за ову одлуку су, како преносе Вијести, програми у којима се промовише мржња, нетрпељивост и дискриминација према припадницима црногорске националности, истиче се у саопштењу САЕМ-а.

„Цијенећи да се ради о питању од јавног интереса, чија заштита захтијева спровођења мјера којима ће се сузбити спорно изражавање, САЕМ је закључио да је оправдано да се, на период од три мјесеца, ограничи реемитовање сљедећих програмских садржаја: ‘Добро јутро Србијо’, ‘Ћирилица’ и ‘После ручка’ на телевизији ТВ Хепи; ‘Ново јутро’ на телевизији ‘ТВ Пинк М’“, истиче се у саопштењу САЕМ-а.

Како подсјећају, Конвенцијом о прекограничној телевизији (члан 7) и Директивом о АВМ услугама (члан 6) прописано да сви програмски прилози, у погледу њиховог приказивања и садржаја, треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смију неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смију садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вјере или националности.

„Имајући у виду да се ради о кршењу стандарда, на чије поштовање су се обавезале и Црна Гора и Србија, САЕМ је закључио да се наведеним програмским садржајима подстиче на мржњу, нетрпељивост и дискриминацију према припадницима црногорске националности„, наводе у саопштењу.

При томе је, како кажу, коришћено погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезврјеђивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета.

„Учесталим емитовањем (посебно наглашеним у периоду од краја децембра 2019. године), у оквиру садржаја различитих форми и жанрова, емитери су показали намјеру да се спорним садржајима утиче не само на осјећања и емоције особа према којима су ови неприхватљиви садржаји усмјерени, већ и да изазове реакцију према њима, укључујући оне које могу имати за посљедицу (циљ) изазивање или подржавање насиља“, кажу из САЕМ-а.

Не доводећи у питање право свих емитера да информишу јавност о питањима од јавног интереса, емитованим садржајима се из емисије у емисију и скоро свакодневно омогућава, подстиче и оправдава осјећај негирања, неприхватања и анимозитета према припадницима црногорске националности.

Тиме је, по мишљењу САЕМ-а, злоупотријебљено право на слободу изражавања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *