Вирус отказао и „Крајишко прело“

Пише: Светозар Данчуо

Удружење крајишких Срба „Прело“ отказало је све своје активности у складу са мерама којима се ограничавају јавна окупљања у Илиноису и граду Чикагу и које су продужене на још најмање месец дана.

-Пројекцију филма о усташком логору за Јевреје и Србе „Јадовно“ код Госпића нисмо одржали 29. марта како смо планирали.  Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и фашизма у Дргуом светском рату обележићемо путем друштвених мрежа где ћемо са члановима и пријатељима поделити линк са овим филмом који је титлован и на енглески језик.

Отказали смо и „Крајишко прело“, једну од најмасовнијих манифестација крајишких Срба у Америци, на којој окупимо више од 700 посетилаца којима смо и ове године припремали наше крајишке обичаје, пјесме и игре, као и промоцију двију књига чији смо суиздавачи. По 19. пут „Крајишко прело“ у Чикагу  је требало да се одржи 2. маја 2020. године, истиче председник овог Удружења Љубинко Шпегар.

Удружење крајишких Срба „Прело“ у Чикагу је познато и по бројним хуманитарним активностима међу којим се истиче помоћ инвалидима и боленсима, талентованој дјеци, крајишким удружењима у завичају и отаџбини и бројне акције у прикупљању донација за обнови порушених храмова у Српским Крајинама. У складу са ванредним оклностима и ова активности су обустављене. Тако је отказано и донаторско вече за звона за нову српску цркву у Вргинмосту на Кордуну која је требалo да се одржи 30. маја 2020. године.

У складу са прописаном самоизолацијом органи овог Удружења функционишу одржавањем телефонских седница.

Насловна фотографија: Љубинко Шпегар, председник „Крајишког прела“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *