Видовдански сусрети матице и расејања

Пише: Марко Лопушина

Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије – “Корени” организује манифестацију Видовдански сусрети матице и расејања у Сремским Карловцима 27. јуна са богатим програмом.

„Корени“ су основани прошле године на предлог Срба из Швајцарске, Србије и Републике Српске.

„Удружење окупља наше људе из отаџбинских земаља и расејања, као и пријатеље српског народа са циљем да  доприносу изградњи модерне државе Србије на темељима вредности из прошлости, а у складу са данашњим временом и вредностима“, истиче Милан Гутић, главни организатор ове манифестације.

Активности „Корена“ су вишестуке и веома значајне. То су, пре свега, прикупљање и израда евиденције о бројности наше дијаспоре, Срба у региону као и других релевантних података; подизање поверења и одговорности дијаспоре и Срба у региону према матичној држави, али и поверења и одговорности матице према дијаспори и Србима у региону; развијање поверења међународне заједнице према Србији и њеним грађанима у свету, као и Србије према инсититуцијама међународне заједнице.

„Међу активности спадају и изградња и заштита националног идентитета на државном и на светском нивоу, неговањем историје, културе, традиције, вере, ћириличног писма и других националних обележја; стварање услова за развој привредно-економских, културно-научних и спортских односа у матици, са директним укључењем дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије.

„Удружење „Корени“ је регистровано у Београду и Бања Луци. Има своје одборе у Цириху, Краљеву, Чачку, Зрењанину, Кикинди, Каћу, Новом Саду, Београду, Бијељини и Бањој Луци. Организујемо манифестацију Видовдански сусрети матице и расејања у Сремским Карловцима 27. јуна са циљем да окупимо на једном месту све Србе света, да одржимо наш први Свесрпски сабор, да прославимо нашу крсну славу Видовдан и одржимо Годишњу скупштину удружења. Сви гости су добро дошли у Сремске Карловце наредне суботе“, изјавио је Стојан Стевановић, председник Удружења „Корени“.

Нa Видовданске сусрете матице и расејања позвани су као почасни гости председник и премијерка Србије, чланови Владе Србије, патријарх српски, чланови Патријаршије Српске православне цркве, као и многи други званичници.

Насловна фотографија: Организациони одбор удружења „Корени“ за Видовданске сусрете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *