Велика Плана осми пут шампион солидарности

Хумани људи из ове општине прошле године добровољно дали више од 300 литара крви

Пише: Душан Марић

Општина Велика Плана добитник је Сребрне плакете шампион солидарности  Института за трансфузију крви Србије, као једна од локалних самоуправа у Србији која постиже најбоље резултате у добровољном давању крви.

По количини прикупљене крви у зимској кампањи 2021. године Велика Плана је била друга у Србији, одмах иза шампионске Љубовије. Ово је осми пут да Велика Плана добија плакету Шампион солидарности.

На данашњој свечаности у Градској кући, председнику општине Игору Матковићу плакету је уручила Ивана Родић, начелник Оделења за организацију и мотивацију Института за трансфузију крви.

Свечаности су присуствовали генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, са својим сарадницима, председник Скупштине општине Велика Плана Душан Марић и заменик председника општине Марко Шућур.

Центар за културу Масука у Великој Плани добитник је плакете Института за трансфузију крви због дугогодишње сарадње у акцијама прикупљања крви. Наиме, по традицији, све акције добровољног давања крви организују се у просторима ове установе.

Плакету је примио директор Центра за културу Предраг Георгијев.

-Посебно ми је драго што у име хуманих грађана Велике Плане плакету прима председник општине који је и сам добровољни давалац крви.У Општинској организацији Црвеног крста ми је речено да су, осим њега, добровољни даваоци крви и заменик председника општине Марко Шућур и начелник Општинске управе Горан Тасић – рекла је Родићева.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић је истакао да је посебно значајно то што су грађани Велике Плане не само хуман, већ и поуздан партнер, на којег се Црвени крст и Институт за трансфузију увек могу ослонити, не само у организовању редовних већ и ванредних акција прикупљања крви од добровољних давалаца.

Председник Општинске организације Црвеног крста Златан Коруновић је навео да је у прошлој години у Великој Плани прикупљена 951 јединица крви, односно више од 300 литара крви, којом је спашено око 900 живота.

-Користим прилику да захвалим руководству Општине на изузетном разумевању, јер се још није догодило да смо им се обратили за помоћ а да нам нису изашли у сусрет – каже Коруновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *