Велика Плана достојно дочекала ратнике са Кошара

Пред препуном салом Дома омладине вечерас је у Великој Плани одржана промоција књиге Кошаре – нови Косовски бој, аутора Милана Бојића, коју је штампала издавачка кућа Делфи.

Због великог интересовања више десетина Плањана није могло ући у салу, већ су беседе ратника са Кошара пратиле са ходника. На промоцији су говорили Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Душан Марић, народни посланик СНС, Иван Антић, председник удружења Кошаре и његови саборци са Кошара, Паштрика и других бојишта на којима се отаџбина бранила од агресије НАТО пакта и сецесионистичке побуне албанских терориста Никола Давидовић и Небојша Буљин.

Антић је ратовао у саставу легендарне 125. моторизоване бригаде ВЈ, док су Давидовић и Буљин били припадници 52. батаљна војне полиције, у саставу чете за специјалне намене, која се сматра за најстрадалнију чету Војске Југославије у борбама на Косову и Метохији.

Пре почетка промоције књиге, делегација ратника положила је венац на гроб свог саборца у одбрани СР Југославије и Косова и Метохије од агресије НАТО пакта Игора Павловића, припадника 52. батаљона војне полиције.

Павловић је имао 21 годину када је, 31. маја 1999. године, возило пинцгауер у којем се са седморицом својих сабораца враћао са ратног задатка, нагазило на противтенковску мину. Експлозију је преживео само један војник.

Они су положили и венац на спомен-чесму у центру Велике Плане, на којој су уклесана имена 30 припадника војске и полиције из Велике Плане који су погинули у одбрамбено отаџбинским ратовима које је српски народ водио од 1991. до 1999. године.

Међу њима је и Миладин Доганџић (29), из села Сврке код Пећи,  који се на Кошарама и Паштрику борио у саставу 125.  моторизоване бригаде. Управо на Кошарама, 11. маја 1999. године,  положај његове јединице  напали су стратешки бомбардери НАТО – пакта. Миладин је задобио тешке ране, од којих је три дана касније и преминуо.

Промоцији су присуствовали борци са Кошара из Велике Плане, мајка Игора Павловића, Злата  и синови Миладина Доганџића, Сретен и Миодраг.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *