Васкрс литија у Беранама на Ђурђевдан

Након више од два месеца од проглашења епидемије корона вирусом, прва литија кренула је из Берана, које је још једном показало да је на бранику православља.

Верници Српске православне цркве присуствовали су у овом месту ђурђевданској литији, коју су централном улицом предводили свештеници Епархије будимљанско-никшићке.

Грађани су спонтано окупили у централној улици уз узвике: „Не дамо светиње!“. У литији је учествовао велики број грађана, који су на тај начин желели да прославе хришћански празник Ђурђевдан, који је и слава манастира Ђурђеви ступови, надомак Берана.

Литија је прошла упркос мерама које је прописало Координационо тело Владе Црне Горе за борбу против заразних болести, а којима је забрањено окупљање на отвореном.

Поводом празника Светог великомученика и победоносца Георгија, који је слава катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке Ђурђеви ступови, јуче је служено празнично бденије са петохлебницом. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао је у архипастирској поруци да се права вера види нарочито кад дођу испити попут мучеништва Светог Георгија.

Према његовим речима, о бројним страдањима манастира Ђурђеви ступови сведоче оштећења и гареж, који се задржао по његовим фрескама.

-Свети великомученик Георгије је помоћник и заштитник целе Цркве Божје, свих православних верника. Нека свима овај празник донесе радост, Свети Георгије нека свима буде на помоћи – поручио је епископ Јоаникије.

Погледајте како је било на ђурђевданској литији у Беранама на снимку Иванград студија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *