Ustaški pozdrav maturanata u Slavonskom Brodu

Maturanti jednog razreda Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu bili su odeveni u uniforme koje podsećaju na HOS-ove, a pozirajući za fotografiju svi su podigli ruku u fašistički pozdrav.

Poslednji dan nastave maturanti širom Hrvatske u sredu su tradicionalno obeležili „ludim danom“ odnosno „norijadom“. Davni je običaj da se učenici svakog razreda tog dana „uniformišu“ radi prepoznatljivosti i da svojom odećom pošalju neku poruku.

Poruka koju su poslali maturanti razreda CNC operatera Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu nije im nimalo na ponos, iako se, kako piše portal SBplus, osmeh i ponos vide se na licu njihove profesorke hrvatskog jezika.

Kako navodi portal Net.hr, skandalozno je, naime, što su ti maturanti bili odeveni u uniforme koje podsećaju na HOS-ove i njima slične s isprintanim tekstom „Za norijadu spremni“ na majicama, a pritom su svi podigli ruku u fašistički pozdrav. Povrh svega, fotografija je objavljena i na društvenim mrežama.

„Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, o čemu dosad uopšte nisam bio informisan. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo lično pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primetio sporne natpise, inače bih reagovao. Učenika je puno pa je teško obratiti pažnju na sve, ali razredna je trebalo da reaguje. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve proveriti i utvrditi odgovornost“, kazao je direktor Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *