Успешна сарадња Велике Плане и швајцарског Хелветаса

Пише: Душан Марић

Колико добри осмишљени међународни пројекти могу да буду значајни и успешни показује пример сарадње општине Велика Плана са швајцарском невладином организацијом Helvetas Swiss Intercooperation SRB на реформи пореза на имовину и побољшању ефикасности његове наплате.

Захваљујући тој сарадњи, само за осам месеци ове године, од 3. марта до 2. новембра, у Великој Плани је пописано више од 23.000 метара квадратних пословног и стамбеног простора, који до тад није био евидентиран и 69.000 метара грађевинског земљишта. Успех још већим чини то што је тај посао обавила само једна жена, чије ангажовање плаћа швајцарска невладина организација, која за њено ангажовање издваја 40.000 динара месечно.

Опис није доступан.Пун назив пројекта је Техничка помоћ и финансијска подршка општини у оквиру програма Општински економски развој у источној Србији 2017-2021. година  – реформа пореза на имовину а на основу споразума са Владом Србије пројекат финансира влада Швајцарске.

-Евидентирање непописане имовине је само део овог пројекта. Циљ нам је да побољшамо ефикасност целокупне пореске политике али и да мотивишемо општине да питају своје грађане где да потроше новац прикупљен од пореза на имовину. Осим у Великој Плани пројекат се остварује у још 43 општине у Србији – каже Јелена Холцингер, стручњак за порезе у Helvetasu.

Михајло Обрадовић, начелник Пореског оделења у општини Велика Плана истиче да je њему и његовим сарадницима осим финансијске подједнако значајна и стручна помоћ коју добијају од Швајцараца. Делимично захваљујући и тој подршци наплата пореза на имовину у овој поморавској општини је сваке године све боља.

-Пре четири године издали смо 15.373 пореска решења ове године 16.502. Разрез пореза 2016. био је 38.641.000, сад је 65.360.000 што је повећање за 26.719.000 динара или 69 одсто.  Приход од пореза на имовину у 2016. години је био 36.762.000, а до 9. децембра ове године је 55.388.000 динара. У питању је повећање за 18.626.000 динара односно 50 одсто – објашњава Обрадовић.

Овај пројекат се званично завршава у априлу 2021. али како сазнајемо владе Србије и Швајцарске су већ постигле договор да се сарадња на реформи пореске политике локалних самоуправа преко Helvetasa настави и у следећих неколико година.

-Немам званичну потврду ваших сазнања, могу вам само рећи да смо врло задовољни сарадњом са већином општина и да сам оптимиста кад је у питању наставак сарадње – каже Јелена Холцингер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *