Чудотворац у делу проте Ненада

Пише: Здравко Елез

Одавно једно духовно вече и промоција књиге нису привукли већу пажњу поклоника писане речи и православних верника као што је скуп уприличен у великој свечаној дворани Руског дома у Београду, уз благослов патријарха српског Иринеја и епископа ваљевског Милутина, а посвећен Светом Нектарију Егинском и делу оца Ненада Андрића из Ваљева „Исцелитељ свети Нектарије“. Заиста тражила се столица више, а како и не би кад се причало о светитељу чије су се исцелитељске моћи и чудеса чула на далеко.

ТРАЖИЛА СЕ СТОЛИЦА ВИШЕ: Дворана Руског дома

Организатор овог духовног догађаја јесте Међународни фонд јединства православних народа, основан под покровитељством Московске патријаршије, и Руски дом. Промоцији овог дела су присуствовали бројни гости, који су се и обратили присутнима. Поред драмске уметнице Иване Жигон, која је захвалила оцу Ненаду што је позвао да увелича овај скуп, а потом са својом изворном групом запевала песму посвећену Цару Лазару и Косову, надахнутим и емотивном беседом публици се обратила госпође Радмилa Мишев, главна и одговорна уредница часописа „Светосавско звонце“.

Она је пренела своје искуство после прве од посета грчком острву Егина, где се у тамошњој црквици чувају мошти Светог Нектарија. Оно што је посебно на присутне оставило снажан утисак јесте њено сведочење о откуцајима срца, који се чују из кивота светитеља и о песми птица на небу изнад манастира на Евији, које су, како је рекла, заправо његове речи.

-У све те приче нисам веровала, али кад сам први пут све то доживела, враћала бих се поново и поново и увек би остала затечена оним што чујем – истакла је госпођа Мишев.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ: Отац Андрић потписијуе књигу

Тренер фудбалског клуба Црвена Цвезда Влада Милојевић присутнима се обратио путем видео бима јер због професионалних обавеза није био у прилици да лично присуствује овој диховној вечери и пренео своје личне импресије о овом великом праволсавном светитељу о чијим моћима је први пут чуо док је још као фудбалер играо за грчке клубове.

Ивана Жигон и песма о цару Лазару

Представника Грка у Србији господин Василиос Провелегиос поздравио је организаторе једноверну браћу Русе и Србе у име Грка док је аутор књиге и ове духовне вечери отац Ненад одржао беседу о животу светог Нектарија и личном искуству са сусретима са Старцем Нектаријем приликом ходочашаћ на Егину и Камризу.

-Свети Нектарије рођен је на тромеђи Грчке, Бугарске и Турске, где је и завршио основну школу. Још као дечак био је посвећен вери у Исуса Христа, што су на крају препознали његови учиутељи и родитељи па је упућен на школовање у Цариград. Радио је после тога као учитељ, али је свих тих година био заокупљен православном вером – рекао је протојереј ставрофор Ненад Андрић.

Он је потом испричао као је свети Нектарије дошао и до места владике у Египту, где је на правди Бога оклеветан и враћен у Грчку, остао без свих грађанских права и средстава за живот. Године које је потом преживео, захваљујући само истинској вери и молитви, нису биле нимало лаке. Напротив, било је то време страдања, све док напокон није стигло признање да није крив за дела, која су ми прогонитељи приписали. Свој овоземаљски живот свети Нектарије завршио је на острву Егина, где је подигао манастир, а после његовог упокојењa и велелепни манастирски комплекс, који свакодневно походи хиљаде и хиљаде верника и ходочасника.

Прота Ненад је указао на исцелитељске моћи овог светитеља што су посебно осетили оболели од рака, који су се молили над његовим кивотом и навео пример жене из Суботице, која је нашла пут до здравља у Егини.

„ШЛАГ НА ТОРТУ“: КУД „Горња Топлица“ одушевио је публику сплетом игара из Шумадије

На почетку, али на крају ове духовне вечери  у част Светом Нектарију Егинском појали су свештеници прота Гојко Терзић и протонамесник Владимир Терзић. Група Нектарија улепшала је ово духовно вече својим песмама као и малишани из Културно – уметничког друштва Горња Топлица својом раскошном игром. Водитељ програма  била је драмска уметница Маријана Андрић.

Насловна фотографија: Прота Ненад Андрић одржао је надахнуто предавање о светом Нектарију

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *