Урезали имена на фресци у Хиландару

У једној од највећих кула унутар Хиландара, пиргу Светог Саве, налази се капелица где се свети Сава молио, као и фреска на коју су двојица младића урезала своја имена и годину посете.

ImageВерници који су посетили ову кулу, приметили су урезана имена и овај вандалски чин, фотографисали оскрнављену фреску и поделили на друштвеним мрежама.

Како се може видети, имена урезана у фреску су им Лекић Марко и Перица Вујовић, а година је 2019. Убрзо су почели да се нижу коментари и осталих корисника друштвених мрежа, који су осудили овакав чин.

„Свакога ко оштети или уништи историјско верско или културно наслеђе, треба оштро казнити искључиво друштвено-корисним радом на јавном месту у месту становања-крај приче“, написао је један од корисника.

„У Хиландар не може нико да уђе да пре тога није најављен тј. да му није одобрено, пошто постоји евидениција за 2019. пронаћи их, казнити, поднети пријаву…најстрожије казнити како би послужили као пример убудуће да ником више не падне на памет“, написао је други корисник.

На свом твитер налогу ову бруку са својим пратиоцима поделио је и Милош Станић, познати блогер, карате масјстор и власник Адриахоста:

„У Хиландару постоји кула светог Саве са црквицом у којој се Сава молио. Е баш на том месту су два идиота изгребала своје име на фресци и то ове године. Имена су им Лекић Марко и Перица Вујовић. Ето да бацим мало светла на ову срамоту“, написао је Станић.

Уследиле су бројне реакције и гнушање људи на ову незапамћену бруку и вандализам према светињи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *