Ulica u Kikindi među najlepšim na svetu

Jedan od simbola Kikinde po čemu je ova varoš poznata i van granica Srbije je neobična Ulica generala Drapšina, pravi zeleni tunel i oaza prirode u urbanom jezgru grada, а prema oceni svetskog sajta „Arhitektura i dizajn“, ovu ulicu svrstava među najlepše na svetu..

Svojvremeno su и urbanisti, arhitkte i ekolozi na međunarodnom konkursu odlučivali koja je najlepša ulica sveta i među najupečatljivije su svrstali ovu ulicu varoši na severu Banata.

Reč je drvoredu koji prosto natkriljuje kuće i ulicu zbog čega je ovde i tokom najvećih žega sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Опис фотографије није доступан.

„Svaka čast Kikinđanima koji su uspeli da sačuvaju da se ne poreže ovo, znači da se ne skine. Bilo je neke priče pre jedno šest, sedam godina da će ovo da se vadi sve. Mislim, da su žitelji ove ulice bili spremni i peticiju da podnesu da bi sačuvali to drvo“, kaže Milan Velimirov, jedan od žitelja ove ulice.

Njegov sused, Miodrag Dudić, tvrdi da je lepo živeti u ovoj ulici dok ne dođe jesen. Onda je problem opalo lišće koga ima na sve strane. Ali zato leti ne moraju da koriste klima uređaje.

O Ulici generala Drapšina vode posebnu pažnju u lokalnom Sekretarijatu za ekologiju, ali ovo nije i jedina oaza prirode u urbanoj zoni Kikinde.

Kikinda, Serbia - September 19, 2020: General Drapsin Street In Kikinda,  Serbia. Beautiful Street With Green Bent Trees. Editorial Image - Image of  oasis, 2020: 196848025

„Zeleni tunel našeg grada jeste ponos nas Kikinđana i zbog toga se strogo vodi računa o, najpre, zdravstvenom pregledu stabala, zdravstvenoj vitalnosti stabala. Posebna nega, posebna pažnja posvećuje se upravo drvoredu američkog koprivića koji zaista krasi naš grad. Radimo dve smene cveća, to je negde oko 25 hiljada cvetnica. Znači, od samog ulaska u grad, kružnih tokova, parternog uređenja, pa uopšte komletnog zelenila, velika se pažnja poklanja tome i edukaciji“, naglašava Miroslava Krnić, iz Sekretarijat za zaštitu životne sredine u Kikindi.

Za razliku od samog grada, područje oko Kikinde spada među najnepošumljenije oblasti u Srbiji. Zato su sve češće akcije sadnje mladica, a očekuje se da će se nakon 60 godina morati podmladiti i deo drvoreda jedne od najlepših ulica Srbije.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *