У Шведској кренуло чиповање људи

Компанија Биохакс успешно је спровела пројекат уградње поткожних чипова компанија у Шведској. Чак три хиљаде људи одлучило се за уградњу, а подршку су им дале и локалне власти уводећи могућност плаћања железничке карте чипом. У компанији се надају великом пробоју на тржиште ЕУ, пише Јуроњуз.

Шведска је законом уредила чиповање људи, па је у тој земљи већ 3.000 особа искористило могућност да између палца и кажипрста једне од руку уграде био-чип.

Уградњом чипова људи у Шведској могу да отварају врата на додир или само кад приближе руку уз кваку, а многи су пристали и из медицинских разлога. Наиме, чип је могуће програмирати да подсећа пацијента кад да попије који лек, као и за којом бочицом или кутијом лекова да посегне, да не би погрешио.

Чип у руци у стању је да се понаша као електронски новчаник, да се користи за плаћање додиром, ако се понаша као платна картица, возна карта или сензор препознавања у компанији (за улазак, ауторизацију приступа и слично). Такође, сензори се користе за лакше откључавање аутомобила, за праћење одређених телесних функција, контролисање уређаја у околини и на многе друге мање или више корисне начине.

Следећа станица Италија

Друга станица за ширење бизниса компаније Биохакс је Италија, пише Јуроњуз. Ерик Ларсен, Швеђанин на челу тамошњег огранка, наводи да се чека само одобрење италијанског министарства здравства. Када га добије, очекује да ће у Милану и Риму уградњи приступити око 2.500 људи.

„Ова технологија настала је да нам помогне. То је као да имате мале супермоћи“, објашњава Ларсен. „Већина људи не схвата да наши чипови немају Џи-Пи-Ес и да ми не пратимо клијенте. Али јасно ми је да се људи боје јер о сличној технологији имају утисак само из холивудских филмова“.

„Лично, не видим ту ништа лоше. То је пасивна технологија, контролише је власник. Треба да будете јако близу да се подаци очитају. Ни уградња није болна, као да вас убоде пчела”, каже шведски ај ти стручњак Мартин Левин, који већ три године има два чипа у руци, чија уградња је коштала 150 евра.

„Реч је о истој технологији као и код банковних картица, и ризици су исти. Постоји могућност да неко ухвати сигнал. Још је већа компликација ако будуће верзије буду пратиле податке о вашем здрављу или ако буду садржале друге приватне информације“, каже Роб ван Ајк из Европског форума за будућност приватности.

Компанија истиче да нема разлога за страх. Велику прекретницу и масовно коришћење чипова очекују с развојем технологије с којом ће чип функционисати попут новчаника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *