У Русији „Србија у мом срцу“

У Москви је традиционално одржана манифестација „Србија у мом срцу“, на којој основци, средњошколци и студенти из разних региона Русије, али и српска деца која уче руски језик рецитују и изводе песме српских аутора, а такође излажу и своје ликовне радове са мотивима Србије.

Организатори истичу да је „ово такмичење манифестација непоколебљивог интересовања руске омладине за језик, херојску историју и културу крвно и духовно сродног српског народа“.

Ове године такмичење је посвећено сећању на недавно упокојеног митрополита црногорског и приморског Амфилохија Радовића, који је прошле године дао организаторима и учесницима такмичења свој благослов, а организатори подсећају и да се ове године обележавају два велика јубилеја – 150. годишњица од рођења највећег српског песника 20. века Јована Дучића и 170. годишњица од смрти великог српског и јужнословенског песника, митрополита и владара Црне Горе Петра II Петровића Његоша.

„Сви се сећамо како су почетком прошле године светским друштвеним мрежама кружили видео снимци из Црне Горе на којима се видео непрегледан ток људи са иконама и транспарентима, а у колонама су ишли омладина и породице са децом. Ми Руси смо били усхићени и одушевљени како је српски народ једним јединим импулсом, јединственим духом устао у одбрану православља и следећи владику Амфилохија, одговорио свима који су насрнули на православну цркву: ‘Не дамо своје светиње!’. Стога су Срби за нас били и остали пример како треба да штитимо своју веру и национално достојанство“, истичу организатори.

На манифестацији „Србија у мом срцу“, које организује Руско – српско друштво пријатељства уз подршку амбасаде Србије у Русији и Удружења књижевника Русије, учествовали су школарци и студенти из Москве, Московске области, Калуге, Рјазана, Белгорода, Бијска – града у Алтајском крају, Јекатеринбурга, Саранска, као и српски школарци и студенти који уче руски језик. Био је то прави празник руско-српског јединства!

Пет великих музичких група, неколико солиста, тридесетак рецитатора. На њиховом репертоару су биле српске песме „Видовдан“, „Тамо далеко“, а такође су изводили и духовне песме, епска дела, као и песме руских песника на словенску тему.

Деца су такође на ово такмичење послали и неколико цртежа, књижевних превода и сопствених композиција.

Српски песник Ранко Радовић је у свом поздравном писму оценио да је „улога пјесништва на зближавању двају народа српског и руског огромна“, док је српска књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић навела да су „руски и српски народ били и остали више од приjатеља“.

„Руски и српски народ су две душе коjе се често стапаjу у jедну. Тако jе било од давнина. Тако jе и данас. И то нико и ништа не може да промени“, нагласила је Хабјановић-Ђуровић.

Организатори истичу да су за 11 година постојања такмичења „Србија у мом срцу“ многи школарци  сазрели у његовој креативној атмосфери, а неки су се озбиљно придружили српској култури. Јучерашњи учесници такмичења већ данас овде доводе своје ученике.

„То значи да жито које је бацио творац конкурса слависта Иља Числов, даје добре изданке“, истичу организатори.

Текст: Оливера Икодиновић/Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *