У Охају откривен споменик страдалим Србима

У граду Акрону у америчкој држави Охајо откривен је споменик Србима, који су невино страдали и чија гробна места се до данас не знају.

Споменик сведочи о давним временима, када су пре читавог века Срби који су и тада живели у америчкој држави Охајо одлучили да крену у помоћ својој ратом захваћеној земљи. Прича о њима је прича о храборсти и страдању, јер многи од њих нису ни успели да стигну до свог циља, већ су сконачли у плавим дубинама.

Храм Светог Димитрија у Акрону и ове године прославио је славу, која је окупила бројне српске породице који живе у Охају. Свештеници, деца са букетима цвећа и бројни верници, заједно са епископом источноамеричким Иринејем обележили су славу и причестили се, а он да је у порти храма, присуствовали освештавању новог споменика. Споменик је, како су навели, посвећен свим „Србима, невино страдалима за чија се гробна места не зна и за све оне за које нема ко да се помоли и запали свеће“.

Отац Драган Гороњић говорио је о подвизима и жртвама српског народа, у току ратова, па и оних Срба који су, како је рекао, пре 100 година дошли у Акрон, а у тешка времена за Србе одлучили да бродовима крену ка отаџбини и притекну у помоћ српском народу.

-Међутим многи од њих никада нису стигли до Србије јер су им бродови потопљени, а тела нестала. Црква их није заборавила – напоменуо је отац Драган и додао да о томе сведочи и подизање споменика у Акрону управо „у част управо ових храбрих људи, чија се имена не знају“.

Отац Драган је читао и текстове и одломке који су сведоци страдања нашег народа кроз историју.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *