U Hrvatskoj pretučen novinar Robert Valdec

Robert Valdec, hrvatski istraživački novinar-slobodnjak i voditelj, te vlasnik alternativnog portala Slobodno.com, jutros je ponovo napadnut i pretučen, javlja na Facebooku ruska novinarka i Robertova supruga Darija Aslamova. Prenosimo u cijelosti paničnu izjavu Darije Aslamove s njenog društvenog profila:

“Moj suprug, poznati hrvatski novinar Robert Valdec, jučer je ponovno pretučen u dvorištu naše seoske kuće. Udaren je s leđa dok je vadio namirnice iz auta. Onesvijestio se na neko vrijeme. Sada je u bolnici. Od veljače 2022. godine redovito prima prijetnje na hrvatskim društvenim mrežama.

Optužili su ga da je ruski špijun, da mu je žena ruska špijunka. Ovo je tipična rusofobična glupost. Ali mi smo zajedno 22 godine, a cijela Hrvatska zna priču o našoj ljubavi. 13. rujna prošle godine, nakon što me muž navečer odvezao na aerodrom (letjela sam za Moskvu), u pet ujutro, pokucali su nam u kuću. Moj muž je, misleći da su susjedi koji u nevolji kucaju, otvorio vrata, nakon čega ga dobio strašan udarac u glavu. Pretukli su ga, kada je već pao, te nogama slomili četiri rebra. Iako su hrvatski mediji pisali o ovom napadu, vlasti zemlje nisu pokazale interes. Robert nije dobio zaštitu. Nikoga nije bilo briga što se dogodilo. Kako se ovo moglo dogoditi u civiliziranoj državi?! To je tako jednostavno. On je “pogrešni novinar” sa stanovišta nekih rusofobnih predstavnika lokalnih vlasti, jer ima suprugu rusku novinarku.

UŽASNI PRIZORI: Pretučen novinar Robert Valdec!

Prijetnje su samo stizale. Da spasim muža, jedva sam uspjela dobiti rusku tromjesečnu vizu za njega u Srbiji. Ruski konzulat u Hrvatskoj više ne izdaje vize jer je većina ruskih diplomata protjerana iz zemlje. Bila nam je velika sreća sresti se u sigurnoj Moskvi i provesti mirnu tihu zimu. Robert je tri mjeseca pisao članke o tome kako Moskovljani stvarno žive. Pisao je istinu. Da ne umiru od gladi, a nama ne teče izmet ulicama, kako navode zapadni mediji. Da su trgovine pune namirnica. O tome kako ljudi slave Novu godinu i krštenje. Ovi tekstovi izazvali su ludi bijes nekih hrvatskih rusofoba. Prijetnje su ponovno krenule: “Samo se usudite vratiti u Hrvatsku!” “Vidjet ćeš što će ti se dogoditi! Umrite u prokletoj Rusiji! ”

Viza je istekla 1. ožujka. Vratio se u voljenu domovinu, koja mu je toliko nedostajala. Ali i noćna mora se vratila. Sada su prijetnje počele ne samo njemu, već i meni. Neka ti se žena samo usudi doći u Hrvatsku. A kako će sa mnom! I sad opet napad. Opaki napad s leđa. Odmah iza ugla. I opet potpuna ravnodušnost vlasti. Koga u službenoj Hrvatskoj zanima sudbina poznatog novinara Roberta Valdeca?! Ipak se usudio zaljubiti se i oženiti s pogrešnom osobom. Rusofobija je nemilosrdni krvavi rasizam!

Ali druge činjenice su alarmantne. Oba napada su profesionalno namještena. Bez svjedoka. I prvi napad dogodio se noću, samo nekoliko sati nakon što je otišao iz Hrvatske. Tko je mogao znati za ovo? Imam ozbiljne sumnje da su hrvatske obavještajne službe možda umiješane u oba napada. U svakom slučaju sumnjivo je da nakon rujanskog napada, o kojem su izvijestili hrvatski mediji, nitko od policijskih agencija nije istraživao, nitko nije ponudio zaštitu. Nema se više što reći. Očigledan cilj ovih okrutnih i zlobnih batina je zastrašiti slobodnog novinara Roberta Valdeza i natjerati ga da pobjegne iz zemlje, učiniti ga izopćenikom, lišiti ga domovine.

Zanima me je li Hrvatska neovisna država s vladavinom prava, ima li učinkovitu policiju i posebne službe sposobne zaštititi svoje građane od ubojica i bandita, postoji li neovisan tisak koji će se stati u zaštitu svojih kolega. Zanima me i što će hrvatski dužnosnici učiniti da zaštite mog supruga, koji je neovisni hrvatski novinar.

Još nisam rekla svoju zadnju riječ. Sve moje izjave o tome kako su mi osobno prijetili i ucjenjivali u Hrvatskoj, svi službeni dokumenti i prijave su kod mog hrvatskog odvjetnika. Ako poginem ili moji voljeni budu ubijeni bit će objavljeni. Samo probajte, dečki!

Tko je Robert Valdec?

Voditelj Istrage započeo je svoju karijeru 1994. pišući za gradsku rubriku Večernjeg lista odakle se prebacio na unutarnju politiku pa preko poznanstava došao na Bliski istok gdje se istaknuo kao ratni novinar. 2001. prešao je u Jutarnji list kao urednik gradske rubrike kako bi bio s obitelji i suprugom Vesnom, ali već ujesen odlazi u Pakistan gdje upoznaje rusku novinarku Dariju Aslamovu s kojom se vjenčao 29. siječnja 2005. nakon što se sporazumno razveo krajem 2002. U ožujku 2003. Valdec je protjeran iz Iraka nakon intervjua uživo s CNN-om.  Robert Valdec, govori engleski i francuski jezik.

Robert Valdec istražuje teme koje drugi ne smiju istraživati. Radi se o vrsnom ratnom novinaru koji ne piše iz ureda nego s terena, što je danas rijetkost. Bez obzira što piše, jedan novinar nije zaslužio prebijanje i ucjenjivanje, što se danas dogodilo Robertu Valdecu.

Izvor: Logično

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *