U Herceg Novom živi magija Mihaila Bulgakova

U Crnoj gori već pet godina postoji jedini inostrani Muzej posvećen znamenitom ruskom piscu
Piše: Predrag T. Savić, advokat i pisac 

U Herceg Novom  već pet godina postoji prvi strani muzej u Crnoj Gori i to posvećen velikom ruskom stvaraocu Mihailu Afanaseviču Bulgakovu, čija ostvarenja izazivaju različite emocije, komentare i reakcije!  A to saznajem na sledeći način.

Eksponate prikupljali dve decenije: Ana i Aleksandar Firko

Nervozan što je otkazano sudjenje, pokušavao sam da preusmerim misli na drugu  stranu. I tako na pamet mi pade Miko Jeremijević, divan čovek vlasnik zemunske štamparije „Neven“, i   jedan njegov genijalni potez – štampanje  sabranih dela Bulgakova u izuzetnom pakovanju i tvrdom povezu. Kada se komplet od tih 12 „Mikovih“ knjiga složi po riknama dobijate natpis Bulgakov i njegov lik.

I dok izlazim iz Starog grada ispred Sat kule, sa leve strane ugledah reklamu za Muzej Bulgakova, književnika nemirnog duha, neshvaćenog i nepriznatog u vremenu u kom je živeo, a danas na listama najčitanijih!

Bio je glasnogovornik pružanja otpora Staljinovom represivnom režimu i autor čuvenog romana „Majstor i Margarita“. Pomislih kako su čudesni Božiji putevi i kako se  ponekad razmišljanja poklapaju sa stvarnošću.  U  tom uskom prolazu podno Sat kule (Tora), koji spaja stepenište kralja Tvrtka sa Trgom Belavista, u suterenu ugledah  scenu punu simbolike i magije kojom obiluje Bulgakovkjevo stvaralaštvo. I dok silazim niz stepenice  zapljuskuje me duh vremena u kojem je Bulgakov stvarao.

Osećam blago uzbudjenje, pa skoro i tremu. Shvatam da se nalazim mestu koje čuva usponenu na velikog pisca i antikomunistu čija su dela  bila jedno vreme nepodobna u Staljinovom Sovjetskom Savezu.

Dočekiju me kolekcionari, bračni par Firko – Ana i Aleksandar. Kažu, eksponate su skupljali  godinama i odlučili da svoje ljubavi prema Bulgakovu, Rusiji i Crnoj Gori krunišu otvranjem Muzeja.  I to se dogodilo pre pet godina.

– Dve decenije smo sakupljali predmete koji su ili pripadali Bulgakovu ili vremenu u kojem je živio. Ovu našu ljubav ka delima velikog ruskog pisca, želeli smo da podelimo i drugima. Kako Novljanima tako i turistima – ističe Ana Firko.

“ Sve će biti dobro na kraju. Svet je izgrađen na tome”, zapisao je Mihail Bulgakov,  dramaturg i pozorišni reditelj, čije se ime nalazi na listi najpoznatijih svetskih pisaca. Ova poruka utkana je u Muzej posvećen ovom  nekada proganjanom  stvaraocu, koji je zahvaljujući trudu Aleksandra i Ane Firko, otvoren u Herceg Novom.

Muzej je smješten u uskom prolazu i sadrži pomalo magije kojom „Majstor i Maragarita” obiluju, ali i magije vremena u kojem je Bulgakov živeo.

Nestvaran boravak u Bulgakovljevom muzeju uveličava zbirka pozorišnih kostima, rekvizita iz pozorišnih i filmskih predstava zasnovanim na romaninva Bulgakova. Tu su i lični  predmeti iz domaćinstva Bulgakova, kao ulja na platnu sa portetima sve tri supruge ovog pisca (dva puta se razvodio).

Aleksandar  objašnjava da su sa eksponatima i atmosferom želeli  da uvuku posetioce u davno prošlo vreme, otkrivajući ujedno detalje iz ličnog života autora dela „Pasje srce”, „Pozorišni roman”, „Bijela garda”, „Majstor i Margarita”, „Trčanje”….

– Posebno smo ponosni na dva odevna predmeta koja su pripadala Bulgakovu. To je košulja, za koju s epretpostavlja da mu je poklonila druga supruga, a imamo i originalnu kapu i kopiju kaputa koji je imao običaj da nosi ovaj čuveni pisac. Tu su i lični predmeti žene koja je poslužila Bulgakovu kao inspiracija za lik u delu „Zojkin stan” na koje smo veoma ponosni – ističe Ana Firko.

Pored eksponata koji su povezani sa ruskim klasikom, veći deo kolekcije zauzumaju replike i nekoliko autentičnih uniformi carske i postrevolucionarne Rusije, a tu su i dve originalne, kožne pilotske jakne nošene 1914. godine.

– Pokazaćemo vam šta povezuje različite ljude poput Mihaila Bulgakova i Georgija Jakulova, Kačalova i Mariengofa, Vladimira Majakovskog i Lilju Brik, Sergeja Jesenjina i Isidoru Dankan, Veresaeva i Vološinu, Bloka i Pasternaka, Anu Ahmatovu i Aleksandara Tairova, Konstantina Stanislavskog i Vladimira Topleninova, Vsevoloda Mejerholda i Zinaidu Raikhold. O tome i mnogo više naučićete tokom posete muzeju, šetajući s nama kroz istorijske lavirinte zaboravljene prošloisti –  kaže Ana i dodaje:

– Postoji nekoliko mističnih mesta na svetu gde se ispunjavaju želje. Jedno od tih mesta je upravo Muzej Mihaila Bulgakova u Herceg Novom.

Ani i Aleksandru pokazujem fotografiju Mike Jeremijevića, na kojoj je i potpisnik ovih  redova u štamapariji „Neven“. Njih dvoje vele da su srećni što Bulgakov gotovo svakodnevno štampa negde u svetu i iskazuju veliku zahvalnostu zemunskom štamparu, kojeg lično ne poznaju.

Aleksandar još ukazuje na još jednu simboliku. Muzej se smešten u Starom Gradu, u Ulici Kralja Tvrtka 10, apartman 50 – isti brojevi kao i na adresi u romanu „Majstor i Margarita“ (objavljen potshumno).

Odlazim iz prvog i jedinog inostranog muzeja pisca Mihaila Afanaseviča Bulgakova (1891 – 1940) razmišljajući: da li je  pisac može biti odgovoran za nedela svojih književnih likova?

Fotografije: Predrag T. Savić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *