Si-En-En znao da će gađati RTS, ali je ćutao

Izveštači CNN iz Beograda Brent Sadler i Alesio Vinči su 21. aprila 1999. rekli tadašnjem direktoru RTS Dragoljubu Milanoviću da se sprema napad na zgradu RTS. Međutim ni on, ni rukovodioci CNN, koji su o tome bili obavešteni od američke vlade – nisu obavestili javnost.

Da je američki kanal CNN znao da će zgrada RTS biti bombardovana, ali nije izvestio, a da bi NATO gađao RTS i da su se izmestili, obelodanjeno je u dokumentarnom filmu „Hronika najavljene smrti“, novinarke RTS Svetlane Janićijević, navodi se u tekstu Udruženja novinara Srbije.

Film će biti večeras emitovan, povodom 21. godišnjice od kada je NATO bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije, kada je, tokom emitovanja vesti, poginulo 16 medijskih radnika.

Iz filma se, navodi UNS, od tadašnjeg izveštača CNN Brenta Sadlera saznaje da je taj američki kanal bio obavešten da će zgrada RTS biti bombardovana u aprilu 1999. godine, ali da nije izvestio javnost o tom saznanju, iako je, kako se navodi u tekstu UNS, to moglo da spase živote 16 novinara.

Sadler kaže da je za odluku američkih vlasti da bombarduju RTS saznao 8. aprila od tadašnjeg izvršnog direktora CNN Toma Džonsona.

Kako je naveo Sadler, u internom mejlu Džonson mu je napisao da je verovatno uspeo te sedmice da spasi srpsku televiziju, kao i da je objasnio ljudima na najvišim funkcijama u američkoj vladi da bi u slučaju udara NATO poginuli mnogi nedužni ljudi.

Takođe, Sadler je rekao i da je Džonson završio mejl rečima “da još nema jasnu predstavu šta će biti sa RTS”. Međutim, nakon desetak dana, kaže Sadler, dobio je novi interni mejl CNN od tadašnjeg šefa međunarodnog ogranka tog američkog kanala u kome je pisalo da se drže podalje od zgrade televizije RTS.

“Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku da se držimo podalje od zgrade televizije. Niko do koga nam je stalo večeras ne bi trebalo da bude tamo“, kazao je Sadler.

On objašnjava da je mejl poslat tri dana pre napada na zgradu RTS, te da je to promenilo sliku o ozbilnosti situacije.

„CNN više nije smeo da izveštava iz zgrade RTS, a nedelju dana pre toga, od 10. do 17. aprila, svake noći smo do ranih jutarnjih časova ekskluzivno izveštavali sa terase te televizije. A onda je 20. aprila stiglo poslednje upozorenje“, zaključio je Sadler.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *