У Бечу кућа свих Срба у Аустрији

Више од 120.000 Срба, колико их званично живи у Аустрији, добило је своје удружење у центру Беча. Отварању Удружења Срба у Аустрији присуствовали су, између осталих, амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председница општине Савски венац Ирена Вујовић, потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и други.

Udruženje SrbaПевало се: „Ој, Србијо, мила мати“, „Тихо ноћи моје злато спава“, „Сјајна месечина, мила нане“, а присутне је одушевила и Анђела, девојчица која је научила српски за само годину дана, иако је рођена у Аустрији. Она је рецитовала „Домовину“.

-Захвални смо што се Срби држе оно што нам је остављено у аманет од предака, да само слога Србина спасава. Окренути смо и нашој цркви, која има осам векова. Беч је за Србе веома важан град, јер су Срби ту постали озбиљна заједница. Позивам вас да се уједините како би вас поштовали. Данас Србија полако јача и може да помогне дијаспори – казао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

На свечаности се огласио и Небојша Родић, амбасадор Србије у Аустрији.

-Већ 1965. су Срби у Аустрију могли да дођу без виза, а већ после пар деценија почела су да се нижу удружења. И ово удружење је симбол јединства народа Србије у Аустрији, а оно што је важно је да нас подржава председник Србије Александар Вучић – казао је амбасадор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *