Podgorica slavi beznačajnu odluku Strazbura

Obraćanje advokatske kancelarije Radić Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa zahtevom da se usvoji privremena mera u vezi primene crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovesti je unapred bilo osuđeno na propast, jer je predstavljalo krupnu proceduralnu „grešku u koracima“, navodi se u saopštenju Kuće pravde Strazbur, koje je potpisao poznati beogradski advokat Predrag Savić.

On dalje ističe da je „bio nepodaban pokušaj advokatske kancelarije Radići, za koji su bolji poznavaoci odredbi Evropske konvencije i Poslovnika Evropskog suda znali da ne može uspeti, jer nije ispunjen nijedan procesni uslovi za podnošenje takvog zahteva, koji je jedino moguć u nekim drugim pravnim situacijama“.

Резултат слика за advokat predrag savić"
Krupna greška Radića: Advokat Predrag savić

„Ne znamo koji su bili motivi advokatske kancelarije Radić, ali taj njihov ishitren potez Vlada Crne gore iskoristila je za političku propagandu i plasiranje spinovanih i netačnih informacija o prirodi i značaju pomenute odluke Evropskog suda“, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Ova odluka nema uticaja na prava država članica Saveta Evrope da po članu 33 Evropske konvencije pokrenu međudržavni spor zbog odredbi Zakona o slobodi vjeroispovesti koje evidentno krše slobode i prava utvrđene Evropskom konvencijom i sudskom praksom Evropskog suda. Države su ovom trenutku, dok još nisu iscrpljena svi pravni lekovi iz domaćeg zakonodavstva, jedine ovlašćene da zatraže privremenu meru zabrane primene odredbi spornog zakona. To je opšte poznata činjenica, a podnošenje svih drugih zahteva od strane pojedinaca i advokatskih kancelarija je bez promila šansi na uspeh. Svaki takav potez je svojevrsni „vetar u jedra“ donosiocama ovog zakona sa diskriminacionim odredbama kojima se krši rekordan broj prava i sloboda iz Evropske konvencije“.

Kuća pravde Strazbur na kraju saopštenja ističe da „pomenuto odbijanje privremene mere predloženo od strane advokatske kancelarije Radić ne može imati značaj i karakter sudskog presedana meritornog karaktera u budućim eventualnim, pojedinačnim ili međudržavnim sporovima pred Evropskim sudom.

„Na ovoj odluci čisto procesnog karaktera neće moći da se zasnivaju buduće meritorne sudske odluke. Tako da je likovanje i slavlje zvaničnika režima iz Podgorice potpuno neopravdano i dokaz da se sve ovo neosnovano koristi u svrhe političkog marketinga. Jednoj beznačajnoj i potpuno očekivanoj odluci suda u Strazburu dat je toliko veliki značaj kao da je u pitanju neki krucijalni pravni akt“, zaključuje Kuća pravde Strazbur.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *