Kako je Mića u planiska srpska sela doveo vodu?

Oduvek je u narodu bilo vrsnih majstora koji ono što okom vide, to sa svojih deset prstiju i naprave. Jedan od takvih je i Mićo Damljanović iz sela Teočin kod Gornjeg Milanovca koji već decenijama pravi vodene pumpe u narodu poznate kao klackalice i koje rade bez ikakvog goriva, a za ovaj mehanizam potreban je samo izvor sa vodom.

“Pumpa koju sam montirao pre 20 godina i danas radi besprekorno, trenutno izbacuje četiri litra u minuti na visinsku razliku 117 metara. Sa dobrom akumulacijom mogu se snadbeti četiri domaćinstva. Proces njihovog montiranja je poprilično jednostavan, a potrebne su samo odvodne i dovodne cevi, koje rade bez ikakvog strujnog priključka”, kazao je za RINU, majstor Mićo.

Кonstrukor je ovaj patent sam napravio u svojoj radionici i uspeo vodu da dovede do brojnih domaćinstva i meštana koji žive u najnepristupačnijim planinskim predelima.

“Pumpe se razlikuju samo po kapacitetu vode koju može da izbaci do potrošača, recimo ako ima dotok vode 250 litara u minuti ona može izbaciti oko 50 litara na visinsku razliku preko 250 metara na daljinu negde oko 6 kilometara”, rekao je Damljanović.

Mićo je po zanimanju građevinski bravar i celog života radio je u struci. Nije želeo da menja posao koji voli, već je svoju radionicu pored kuće napravio po svojoj želji i zamisli, i kako kaže sam kreirao mašine koje su mu neophodne.

“Mašine koje imam sam nabaljao rashodovane, nefunkcionalne kupujući na licitacijama, zatim sam ih vraćao u život praveći delove za njih koji su neophodni za rad i pralagodio nameni. Danas pravim jedinstvene pumpe za vodu za koje je potrebno oko sedam dana danonoćnog rada“, kaže Mićo.

Od kada je počeo da se bavi pravljenjem vodenih pumpi do danas, ovaj majstor iz sela Teočin nije imao ni jednu reklamaciju i poručuje da sa radom može stati samo iz jednog razloga – ako nestane vode na izvoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *