Kovid-pasoši EU od juna, priznavaće i srpske?

EU planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relakasacije putovanja unutar EU.

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokumet, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra EU u toku pandemije.

„Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građane trećih zemlja. Oni koji mogu trenutno da putuju moćiće i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat“, objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On naglašava da će uskoro postojati i „druga opcija“, po kojoj će građanima trećih zemlja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

„Time će se praktično sertifikati trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u EU“, kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, u EK naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati ”za sve primljene vakcine protiv kovid 19 bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odbrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *