Ко су заиста били отписани?

Предузеће за кинематографију ‘Погледи“ снимило је дугометражни документарни филм “Заиста отписани“. Овај филм даје одговор на питање: Ко су заиста били београдски илегалци током Другог светског рата? Гледајући ТВ серију “Отписани“, из 1970-тих, која је потом репризирана више пута, део јавности и даље верује да су београдски илегалци били комунисти.

Из филма ''Заиста отписани''Међутим, као што ћемо видети у филму, београдски покрет отпора против окупатора организовали су и водили официри Краљевине, на челу са легендарним потпуковником Жарком Тодоровићем Валтером. Валтерових подвига било је толико, да су их комунисти, у њиховој митологији, “позајмили“ још једном филму – “Валтер брани Сарајево“. Радња овог филма – Гестапо убацује лажног Валтера међу илегалце – одиграла се у Београду, а не у Сарајеву, а лажни Валтер је убачен међу четничке илегалце.

У филму се ексклузивно објављују филмски записи старог Београда, из филма “Београд – престоница Краљевине Југославије“, који је Кинотека дигитализовала.

Погледајте трејлер за документарац “Заиста отписани“:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *