Туга: Јермени пале своје куће!

Бројне куће у селима у Нагорно-Карабаху где Азербејџан треба да преузме контролу горе данас, запалили су их њихови власници пре одласка за Јерменију, преносе новинари агенције Франс прес.

Мировни споразум потписан између Јерменије и Азербејџана под покровитељством Москве прекинуо је седмонедељне јаке борбе у Нагорно-Карабаху, планинској енклави око које се деценијама споре те две земље. Према споразуму Азербејџан ће повратити велики део територије који је био под јерменском контролом од почетка 1990. године. Азербејџан од сутра треба да преузме контролу над том територијом.

“Данас је последњи дан, сутра ће азербејџански војници бити ту”, рекао је један војник у селу Шаректар, у области Калбаџар која треба да буде препуштена Бакуу.

Само у том селу, који означава границу са суседном облашћу Мартакерт која треба да остане под јерменском контролом, најамње шест кућа јутрос је горело.

“То је моја кућа, не могу је оставити Турцима”, како Јермени често зову Азербејџанце, рекао је власник једне од кућа бацајући запаљене даске и крпе натопљене бензином унутра.

Рекао је да су чекали да се нешто среди али када су видели да се демонтира хидро централа да су разумели.

“Сви ће запалити своју кућу данас. Дали су нам до поноћи да одемо”, рекао је он.

Додао је да су такође преместили гробове својих родитеља сматрајући да ће Азербејџанци са задовољством да их оскрнаве. Јуче је најмање десетак кућа запаљено у том истом селу и околини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *