Srbija i Kvebek dogovorili se oko penzija

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović izjavio je danas da će desetine hiljada građana Srbije koji žive u kanadskoj pokrajini Kvebek moći da ostvaruju pravo na penzijsko osiguranje na osnovu radnog staža iz obe države.

On je za Tanjug rekao da je 1. februara stupio na snagu Ugovor o socijalnoj sigurnosti sklopljen između Srbije i Kvebeka koji obuhvata isplatu penizija iz Kvebeka u Srbiji i obrnuto, a reguliše takođe i pitanja zdravstvenog osiguranja, povreda na radu i profesiponalnih bolestii

„Srbija je takav sporazum s Kanadom sklopila još 2014. godine, ali Kvebek ima poseban status unutar Kanade, tako da se na tu pokrajinu dosad taj sporazum nije odnosio. Sada je ta nepravda ispravljna i sada svi koji žive tamo mogu da ostvare pravo na penziju i zdrvstveno osiguranje“, rekao je Panović.

Objasnio je da Ugovor sklopljen s Kvebekom omogućava da se radni staž ostvaren u Srbiji i Kanadi sabere, s tim da se penzija isplaćuje iz obe države, u skladu s godinama staža koje je osiguranik ostvario u Srbiji i Kanadi pojedinačno.

Naglasio je da će se osiguranicima računati i staž koji su ostvarili pre 1. februara, kada je Ugovor stupoio na snagu.

„Ugovor omogućava isplatu penzija iz jedne države u drugu, a zehtev se može podenti u mestu prebivališta na dvojezičnom elektronskom obrascu, tako da se zbog toga ne mora putovati u drugu državu“, objasnio je Panović.

Dodao je da, je ovim dokumentom, osim penzionog oisiguranja, regulisano i pitanje zdravstvenog osiguranja za zaposlene, članove njihovih porodica, ali i studenata koji borave u Kvebeku, odnosno Srbiji.

Panović je najavio da su pri kraju pregovori o sklapanju ovakvog ugovora i sa Australijom, gde živi veliki broj srpskih iseljenika.

„U martu će biti još jedna runda pregovora i očekujemo da će pravo na penziju nakon toga u Australiji ostvariti desetine hiljada naših građana koji tamo žive“,rekao je direktor Zavoda za socijalno osiguranje.

Podsetio je da je Srbija zaključila ugovore o socijalnom osiguranju sa 32 zemlje u svetu, na osnovu čega 250.000 srpskih državljana prima strane penzije u ukupnom godišnjem iznosu većem od 750 miliona evra, dok PIO fond za oko 70.000 korisnika srpskih penzija u tridesetak zemalja sveta isplati svake godine oko 70 miliona evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *