Sveta linija manastira Arhanđela Mihaila

Idealna prava linija povezuje manastire Arhanđela Mihaila širom sveta. Da li je to slučajno, da li je u istoj liniji prikazan put Sunca do zalaska tokom letnjeg solsticijuma?

Arhangel Mihailo je najcenjenija figura u arhanđelskom svetu. On se smatra glavnim arhanđelom Nebeskog kraljevstva, zapovednikom Nebeske vojske, pratiocem duša u nebo ili pakao. Takođe se veruje da je zaštitnik vojnika, jer on sam ima hrabro srce i duh, a njegovo koplje je probijalo Satanu. A prema teološkim knjigama, arhanđel Mihailo će voditi Nebesku armiju protiv Antihrista za konačnu bitku. Obično je njegov lik prikazan na rajskom ulazu u pravoslavne hramove, naime, u oklopu sa mačem u jednoj ruci i palminom grančicom u drugoj.

U čast Arhanđela Mihaila izgrađeni su neki od najlepših manastira i hramova na svetu. Zanimljiva je činjenica da su na mapi sveta svi skoro jednako udaljeni formirajući apsolutno savršenu liniju! … Slučajnost ili Božanski znak? … Trag koplja?

1. Manastir Saint Michael na Ostrvu Skelig u Južnoj Irskoj

Na ostrvu Skelig (Mihilova stena), nedaleko od pokrajine Keri u Južnoj Irskoj u 15. veku izgrađen je veličanstveni i jedan od najnepristupačnijih manastira, koji i dalje privlači hodočasnike iz celog sveta.

2. Manastir St. Michael u Kornvolu, Engleska

U planinama, nazvanim po Arhangelu Mihailu u Kornvolu – okrugu u jugozapadnoj Engleskoj, koja se nalazi na granici između Lamanša i Keltskog mora, tačnije – na ostrvu u planinskoj uvali, u 5. veku podigli su monasi živopisni manastir Arhangela Mihaila.

3. Manastir Saint Michel u Normandiji, Francuska

U Normandiji, na severnoj obali Francuske, na malom stenovitom ostrvu, nalazi se manastir Mont Saint Michel. Svuda oko njega je voda, a za vreme plime nastaju strašni talasi. Prema nekima, preko 500 brodova je potopljeno u poslednja dva veka u blizini ostrva. Sam manastir, nazvan po glavnom Arhangelu i dalje ostaje sjajan i netaknut.

4. Manastir San Michele u Pijemontu, Italija

Manastir u torinskoj dolini Suza zove se i po Arhangelu Mihailu. To je jedna od najsjajnijih arhitektonskih znamenitosti u južnim Alpima. Umberto Eko je koristio kao inspiraciju za pisanje knjige Ime Ruže.

5. Bazilika Monte Sant Angelo u Apuliji, Italija

Bazilika San Michele Arcangelo u Apulijii, u okrugu Fođa na jugoistoku Italije, takođe je podignuta na mestu gde je po legendi u par navrata boravio Arhangel Mihailo.

6. Manastir Sv. Mihailo Panormitis na ostrvu Simi, Grčka

Manastir, nazvan po Arhangelu Mihailu na ostrvu Simi u jugoistoku Egejskog mora jedan je od najkultijih mesta za obožavaoce širom Grčke. Prema istoričarima, sagrađena je 450. godine na mestu drevnog hrama posvećenog bogu Apolonu.

7. Manastir Stella Maris u Haifi, Izreal

Manastir „Stella Maris“ ili Karmelitski Manastir smešten je na brdu Karmel u Palestini uz obalu Sredozemnog mora u blizini izraelskog grada Haifa. Osnovan u vizantijsko doba u pećini u kojoj je prema predanju živeo prorok Ilija koji je ovde izazvao 450 Baalovih proroka da vide čiji će Bog uspeti da zapali žrtvenu vatru. Posle nekog vremena manastir je postao kultno mesto za hodočašće Bogorodice i Arhanđela Mihaila.

Ako pogledate lokacije tih manastira na karti i povežete ih međusobno, dobiće potpuno pravu liniju, koja je upravo u skladu sa linijom zalaska Sunca tokom letnjeg solsticijuma, koje se po hrišćanskom predanju podudara sa putem koji prolazi Arhangel Mihailo pri proterivanju Lucifera u podzemlje i simbolički predstavlja njegovo koplje!

Tekst: Aleksandar Lutovac (preuzeto sa Fejsbuka)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *