Selo Gostuša od kamena

Na obroncima Stare planine, na 700 metara nadmorske visine nalazi se Gostuša ili Kameno selo. Ovo selo u Pirotskom okrugu već decenijama, zbog svoje specifične arhitekture i lepote i načina gradnje koje odoleva zubu vremena, privlači kako turiste širom sveta, tako i stručnjake.

Razlog zbog koga je Gostuša posebno privlačno mesto za stručnjake širom Evrope leži u specifičnom načinu po kome su izgrađene sve kuće u selu.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

U Gostuši ova tehnika gradnje koristila se vekovima unazad, a kuće iako izgledaju stare i trošne, ne podležu zubu vremena. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Ranijih godina je u okviru organizaciji Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović”, i Pirotskog kulturnog leta u Gostuši održan jedinstveni studentski kamp na kome je veliki broj studenata iz zemlje, ali i drugih zemalja širom Evrope, proučavao drevnu staroplaninsku arhitekturu na primeru sela Gostuša, poznatog i kao Kameno selo, pišu Pirotske vesti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *