Швеђани Русу одузели ћерке и дали их муслиманима

Одлука шведских социјалних служби да се три девојчице православне вероисповести сместе у муслиманску либанску породицу изазвала је међународни скандал.
Након што су шведске социјалне службе донеле одлуку да троје деце Руса Дениса Лисова сместе у хранитељску породицу муслимана, отац је са својим ћеркама побегао из Шведске, а цео догађај наликовао је напетом трилеру.
Денис Лисов је дошао у Шведску пре седам година. Његова супруга се 2017. године разболела, па су социјалне службе одлучиле да му одузму децу на основу тога што није имао пуну запосленост и није могао да се брине о њима. Одлучили су да децу сместе у муслиманску породицу. Лисова породица је формално задржала старатељство над децом, али је имала право да их виђа шест сати недељно, преноси шведска новинска кућа „Самхалснит“.
Адвокат који заступа Лисове тврди да им није им дата никаква прилика да бране своја права и да девојчице нису хтеле да остану у хранитељској пордици.
Након што су његове ћерке провеле више од годину дана у муслиманској породици, око 300 километара од њиховог правог оца, Денис је одлучио да ствар узме у своје руке.
Узео је ћерке и одлучио да се врати у Русију. Међутим, заустављен је на аеродрому у Варшави, пошто су шведске власти пријавиле нестанак његових ћерки. Лисов је због тога поднео захтев за азил у Пољској.
У међувремену, пољски суд пресудио је да је шведска социјална служба прекршила конвенцију ЕУ која забрањује смештај деце у културно окружење које није традиционално и конвенционално.
Суд је такође закључио да Лисовљева права очинства нису укинута, због чега су деца могла и да остану код оца.
„Деца имају веома јаку везу са оцем, а када сам разговарао са њима, рекли су ми да желе да остану са својим оцем и да га воле и да не желе да се одвоје од њега“, рекао је судија Јанета Селига Кацзмарек.
Према Лисову, најмлађе девојчице ништа нису разумеле, али најстарија је имала проблема да се прилагоди окружењу муслиманске породице.
И хранитељ из муслиманске породице којој су деца била поверена, појавио се на суду. Како је рекао, шведска социјална служба је финансирала његов одлазак на суд. Медији наводе и да је представник шведских социјалних служби дошао да три девојчице врати у Шведску, али га је полиција зауставила.
„Три руске девојке су незаконито одузете оцу“, рекао је адвокат Јерзи Квасниевски.
„Пољска је предивна земља. Она је порасла у мојим очима, јер овде коначно може бити с татом“, рекла је Софија Лисова, најстарија Денисова ћерка након пресуде суда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *