Све тајне краља Александра

На данањи дан, у уторак, 9. октобра 1934. године у Марсељу испред Палате Бурзе убијен је Александар Први Карађорђевић.  Атентатор, Владо Черноземски, припадник Унутрашње македонске револуционарне организације (скраћено ВМРО), усмртио је краља са четири метка, а једним је лакше ранио француског министра иностраних послова Луја Бартуа, који је услед неадекватне медицинске помоћи искрварио и умро. Поред БМРО атентат су припремиле хрватске усташе које су желеле да отцепе Хрватску и Македонију од Краљевине Југославије, а биле су умешане и поједине стране силе, у првом реду Мусолинијева Италија, која је бацила око на јадранску обалу.
Тим поводом Небојша Вучинић, познати београдски новинар на свом блогу Пишем, дакле постојим, објавио је мало познате чињенице о краљу Александру. Ево његовог текста:
Резултат слика за убиство краља александар први карађорђевић
Убиство Краља Александра Карађорђевића у Марсељу

Краљ Александар Први Карађорђевић је свакако једна од најконтроверзнијих историјских личности у Срба. Не само због немало чудног начина на који је, као други син краља Петра Првог, дошао на престо, уместо импулсивног и нестабилног принца Ђорђа.

Много тога се зна о Александру Ујединитељу – да је рођен и детињство провео на Цетињу, да је био активни војни командант, да је провео Србију кроз најтежа искушења Првог светског рата, да се није либио да се умеша у политичка питања, али и да је умало умро од стомачног тифуса, због чега је до краја живота имао стомачне проблеме, као и да је увео сурову диктатуру…

А шта је мало познато?

На пример, да је, с обзиром да је рођен на Цетињу, себе декларисао као Црногорца. Анегдота каже да су му једном пришли неки Црногорци и дали му примедбу на мален број министара родом из Црне Горе, а он је на то одговорио:  „Да, али имате краља„.

Мало ко зна, да је краљ Александар преко целих груди имао тетоважу која је представљала пруског једноглавог орла широко раширених крила, с мачем у једној и шаром у другој канџи. Орао је окруњен хералдичком круном, налик на круну Светог Римског Царства немачке нације.

Коме је познато да  је Александар је био први Србин који је летео авионом? У то време принц, приликом боравка у Француској од 5. до 27. априла 1910. године, Александар Карађорђевић летео је у авиону „Флајер бр. 1“ за чију је производњу француска влада лиценцу откупила од браће Рајт.

Кад је завршен Први светски рат, Александар је већ имао тридесет година. Шапутало се о његовој „мушкој неспособности“ јер је још као младић боловао од запаљења једног тестиса. Дуго је био лечен, а после преласка Албаније 1915. године стање му се погоршало, па је морао да се оперише. Тадашњи председник Владе, Никола Пашић,  бринуо је да се због ове бољке не прекине династија, па су му довођене даме на тестирање „сексуалне моћи“. Из једне такве „пробе“ с лекарком из Француске, кажу хроничари, последњег дана децембра 1920. године у америчком конзулату у Београду родила се здрава девојчица Јелена.

ИЗВОР: http://www.vucinic.me/sve-tajne-kralja-aleksandra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *