Српску су створиле жртве, слога и љубав

Пише: Светозар Данчуо

У српском Саборном храму Христовог васкрсеља у Чикагу је у суботу 11. јануара 2020. године обележен Дан Републике Српске и прослављена Слава Светог архиђакона Стефана. У сали црквеног дома одржан је банкет на којем је освештан славски колач. У пригодним беседама говорило се о времену настанка Републике Српске и борби за њено очување.

Жељко Живак, потпредседник Удружења Срба из РС у Чикагу

Удружење Срба из Републике Српске из Чикага, како је истакао потпредседник Жељко Живак већ две деценије, почетком јануара, окупи српску исељеничку заједницу у овом делу Америке и заједно се присете на време и околности у којима је створена Република Српска.

-Удружење не заборавља оне који су се борили за нашу отаџбину. Ратним војним инвалидима, деци српских бораца и борцима лошијег материјалног стања свих ових година слали смо помоћ, а ангажовали смо се и у одбрани ухапшених припадника Војске Републике Српске, подсетио је Живак.

Конзул Милан Варадиновић

Конзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић честитао је празник, а о значају и симболици светковања Светог архиђакона Стефана говорио је старешина храма Христовог васкрсења Дарко Спасојевић.

-Оно што верни народ гради на љубави, слози и на жртви неможе нико да угаси и да заустави. На тим темељима створена је Република Српска, истакао је отац Дарко.

Са скупа у Чикагу послата је и порука подршке борби верника Српске православне цркве у Црној Гори на очувању наших светиња.

-Нажалост православље је под нападом и наша црква је под притиском, осећамо се лоше и молим се за оне који су стављени пред искушење. Српска је створена да буде место брадске слоге и напретка, да буде и остане наша истинска кућа слободе у кјој ће бити места за све, рекао је председник чикашке црквено-школске општине Илија Шишарица.

У суботу је у Чикагу одржан помен погинулима у отаџбинском рату и свим погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог века. Погледајте фото-галерију о обележавању Дана РС у Чикагу: 

 

 

 

One thought on “Српску су створиле жртве, слога и љубав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *