Српског свештеника протерују из Америке

Свештенику СПЦ Александру Вујковићу из Нешвила прети депортација из САД где је живео годинама и водио цркву, због, како каже, грешке његовог адвоката. Вујковић се најпре преселио у САД 2009. године где је студирао теологију у Илиноису. По завршету студија 2013. године вратио се у Србију, оженио се па кренуо назад у САД да оснује породицу…

Живео је у Нешвилу од 2014. године, помогао је да се изгради Српска православна црква Света Петка и постао њен први свештеник са пуним радним временом. Вујковић каже да је све време свог боравка у САД увек поштовао легални имиграциони протокол.

-Стварно сам све радио по закону. Пријављивао сам порез, радио сам – рекао је.

SRPSKOG SVEŠTENIKA PROTERUJU IZ AMERIKE, RADIO SVE PO ZAKONU: Deca mi plaču, kako da im objasnim!Међутим, како каже, грешка његовог адвоката довела је до тога да он мора да се врати у Србију до 16. августа иначе му прети депортација. Било је јако тешко то прихватити, али то је стварност и не желимо да овде будемо илегално.

-Желимо да све буде легално, и то је разлог због којег се враћамо у Србију и поново ћемо поднети захтев за зелену карту из Србије – навео је он.

Вујковић каже да је његов адвокат заборавио да укључи верску радничку визу у његову пријаву за зелену карту и да ју је послао без ње. До фебруара ове године одбијена му је нова виза којом је започело шестомесечно одбројавање до депортације.

Након подношења захтева за ретроактивну визу и жалбе, Вујковићу је у јуну поново ускраћена виза.

Роберт Благојевић, председник одбора цркве Свете Петке, испричао је за „Нјуз фор Нешвил“ да имиграциони правници кажу да Вујковић мора да се врати у Србију и поново поднесе захтев за зелену карту.

Кад погледате у наш имиграциони систем, мислим да можете да тврдите да је сломљен … имали смо некога у нашој заједници који је био одговоран, покушавао да се понаша у складу са законом, веровао је у закон, све је урадио како треба. Адвокат је забрљао и сада је он кажњен и мора да се врати – рекао је Благојевић.

Он је рекао да је покушао да се обрати самом председнику Трампу да види да ли он може нешто да уради, након што су му лидери Конгреса рекли да они ништа не могу да ураде да би утицали на имиграциони систем.

-То је непознаница за нас. Ко зна шта ће се десити – рекао је Благојевић.

Према његовим речима, црква Света Петка је углавном окупљала избеглице након рата у бившој СФРЈ. Он је рекао да ће Вукојевића мењати привремени свештеник, док се не реши његово питање.

Учинили смо све што смо могли током ових последњих неколико месеци да покушамо да поправимо ситуацију, а у једном моменту схватите да се борите против америчке владе – рекао је Благојевич.

Свештеник Вујковић каже да ће он, његова супруга и деца вероватно отићи пре рока од 16. августа, јер морају да координишу летове, а многи су отказани ван земље. То значи да ће морати брже да се спакују. Тешко ми је да деци објасним да не могу да понесу све своје играчке у Србију, она плачу, то није нимало лако – рекао је он.

То такође значи и да мора да остави црквену заједницу. Та црква, она је део мене. Знате, и ова парохија, такође је део мене и моје деце рођене овде у Нешвилу. Ми смо као једна велика породица, знате? И добро се познајемо. Проводимо време једно с другим, па ми ова парохија много значи – рекао је свештеник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *