Srpsko blago ispod Novog Brda

Kompanija „Koto“ iz Srbije, koju je Unesko izabrao da restaurira srednjovekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, u unutrašnjosti tog zdanja pronašla kulturno blago.

„Unesko podnosi zahteve za izvođenje radova institucijama, da li je to na Kosovu ili bilo gde. Dobiju se dozvole i izvođači uvek ulaze sa gotovim papirima, projektima. Rade prema uslovima projekta i određenih dozvola“, izjavio je Zlatan Tomić ispred firme „Koto“.

Radovi su obustavljeni odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra i tom odlukom je kompaniji „Koto“ zabranjeno da izvodi dalje radove.

Iz „Kota“ su tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i implementatora projekta, pronašli crkvu sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostatke palate, dva objekta, ulice, trg, cisterne sa upojnim bunarima.

Neprocenjivo kulturno blago, koje pripada svetskoj baštini, vekovima je bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave. Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani.

Arheološko nasleđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgradjenih delova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja.

„Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala pre nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrdjenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvideo projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom Uneska“, tvrde iz kompanije „Koto“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *