Српски филмови пред публиком у Чикагу

Текст: Светозар Данчуо

Пројекцијама играних филмова Ајвар и Такси блуз и документарног Теслин народ у Чикагу се данас завршава Фестивал српског филма. Једногодишња остварења српске кинематографије публика у Америци могла је да погледа у протекла три дана.

Тим поводом у суботу су у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу на конферемцији за штампу говорили глумци Милош Биковић (Балканска међа) и Даница Ристовски, редитељ Петар Ристовски, продуцент Миодраг Радоњић (Краљ Петар Први) и сценариста Милош Растовић (Теслин народ).

-У Србији се активно ради на привлачењу страних филмских продукција пореским подстицајима који од ове године износе 30 одсто. Резултат тога је да се тренутно у нашој земљи снимама 25 филмских пројеката – истакао је државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић.

Директорка Фестивала Славица Петровић је истакла да је фестивал посвећен сећању на 20. годишњицу НАТО бомбардовања Савезне републике Југославије.

На седмом Фестивалу српског филма у Чикагу, који је ове године први пут такмичарског караткера, приказано је седам играних и документарних филмова. Првог дана фестивала у петак 6. децембра приказани су играни филм „Балканска међа“ у руско-српској копродукцији и документарни „Ка светлости“ о животу у Америци наша два научника Михаила Пупина и Николе Тесле. У суботу је поблика могла да погледа филмове Краљ Петар Први и Деилријум тременс.

Фотографије: 1. Седми филмски гфестивал отворио је Милош Биковић, 2. Гости из Београда са Славицом Петровић и Милановом Варадиновићем, конзулом жераном РС у Чикагу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *