Српска глумица прославила 102. рођендан

Легендарна глумица Бранка Веселиновић напунила је 102. године. Као звезда југословенског филма глумила је у више од 50 филмских и телевизијских остварења и у преко 100 представа, а како каже енергију за сцену и даље има.

„У својој 102. години и даље играм, и даље плешем, наступам за децу, за пензионере, свугде где ме позову“, изјавила је за Спутњик Бранка Веселиновић.

На сцену је први пут ступила 1938. године у Српском народном позоришту у Новом Саду. Играла је у првој представи Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду „Краљ Бетајнове“. Од првих дана показивала је велики таленат за хумор, особину која јој је и после 80 година рада и даље својствена.

„Увек треба бити позитиван и насмејан јер то је добро за дух“, објашњава она. „У мојој башти сада су гости и они ме чине радосном. Иако сам напунила 102. године, и даље уживам да се дружим с људима.“

Са прославе у ЈДП уприличене у част стотог рођендана легендарне глумице
Дочекала је и испратила многе, глумце, редитеље и уметнике. Дружила се и са чувеном српском песникињом Десанком Максимовић са којом је делила љубав према књижевности.
„Волим позориште и уметност, пишем докле год дишем, а нарочито волим када све има риму. За час вам одрецитујем стих. Код мене се све римује, јер тако је лепше“, верује глумица.

Супруга Млађу Веселиновића упознала је на сцени, играјући заљубљени пар, а онда је љубав постала стварност. Током заједничког живота нису имали деце, али су кроз Фонд за помоћ инвалидној деци били старатељи многим успешним људима. С луткама које су јој опсесија, Бранка већ 60 година обилази болнице и домове за старе, враћа оптимизам и веру у живот.

Бранка Веселиновић, шест деценија дружења с луткама

„Често сањам сцену, али је и редовно посећујем, не само као публика. Звали су ме и да играм у неким представама и ја сам прихватила да се појавим. Јуче сам баш наступала у дому пензионера, имитирала сам једног певача.“

Рођендан чувеној глумици честитале су многе колеге и савременици, а личну честитку добила је и од заменика градоначелника Београда, Горана Весића.

„Част коју су ми из Скупштине града припредили је велика. То су моји дугогодишњи пријатељи са којима редовно одржавам контакт. Веома сам узбуђена, али лепо узбуђена“, открива слављеница.

Бранка Веселиновић добитница је многих признања попут Нушићеве награде за животно дело, Стеријине награде, Вукове награде и дугих. Почасни је становник Новог сада, Београда и Дечијег села и већ 30 година амбасадорка УНИЦЕФ-а.

Фотографије: Зоран Јовановић Мачак/Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *