Српска деца у Мисисаги у српској школи

Група родитеља-ентузијаста одлучила је да оснује Српску православну основну школу „Свети Сава“ и већ на првој српској забави прикупили су 50.000 долара за реализацију пројекта

Српски родитељи и заједница у околини Торонта окупили су се да реше све већe потребе око дечијег образовања. Жудимо за окружењем које је укорењено у православној педагогији, инспирише академску изврсност и припрема нашу децу да постану одговорни појединци. Српска православна основна школа „Свети Сава” је непрофитна организација. Сви оснивачи пројекта су волонтери и чланови Српскe заједнице. Долазимо из различитих сфера живота, али имамо заједничку визију школе коју бисмо са поносом звали „Наша школа“. #serbianschool #serbianproject #serbiancommunityincanada’.

На слици може бити: 7 особа и текстОво стоји у кратком контакт прогласу оснивања Прве српске основне свакодневне школе у Канади, чије је окупљање било у недељу 2. јуна у Мисисаги на имању Цркве Свих Српских Светитеља. Назив манифестације – Дан Школе. Између осталог циљ састанка је био да се започне с прикупљањем средстава за добивање дозвола за плаћање адвоката, оглашавања и вођења акције за њено оснивање.

Идеја за оснивање Прве основне приватне школе јавила се код заинтересованих родитеља који би желели да њихова деца још у раном детињству имају прилику да похађају приватне српске школе по систему какав се примењује у другим канадским школама, народима и вероисповестима. Оне раде успешно већ 25 до 40 година. Свесни тога колико је важно и неопходно потрбно децу васпитати и одгајати у својој вери, традицији и култури, многи психолози и социолози говоре о томе колико је губитак идентитета извор психичких болести код људи који живе у расејању и немају повезаност са својим коренима. Онтарио је провинција са највећим бројем припадника српског народа међу досељеницима.

На слици може бити: 8 особа и људи вежбају борилачке вештине

Први досељеници наши у Канаду жртвовали су много својих средстава, напора и времена да би подигли наше цркве у скоро свим градовима и основали многобројне крултурне и хуманитарне организације. У децембру 2023, уз благослов нашег митрополита Митрофана, група истомишљених радника, волонтера окупила се на састанку у Мисисаги. Из тога је формиран тим, одбор родитеља пуних елана, амбиција и воље да својој деци обезбеде здраво одрастање и подижу их на прави начин – оснивањем редовне основне школе.

На слици може бити: 7 особа, људи плешу и текст који гласи „黨 米 DC ၁၉ Comments Commentsandreac and reactions will appear based henthey“

У том првом тиму од осталих се издвајају Јована Поповић, Јувана Вујновић, Дејана Ћеранић, Александар Папић, Невена Вујновић, Огњен Вишњевац и Милош Мутапчић. Од тог тренутка почели су да раде у свим правцима. За школски прострор одабран је културни простор на имању Цркве Свих Српских Светитеља а поред Цркве. Они изражавају велику захвалност Црквено-школском одбору за подршку коју су неподељено добили.

Тренутно се прибављају потребне дозволе у градској управи Мисисаге. Предвиђено је званично отварање школе у септембру 2025, са могућношћу да се већ у новембру ове 2024. године започне регистрација, краћа експериментала настава и слично. За почетак школа ће примити само ниже разреде, дечији вртић и први и други разред а касније би се додавали и виши разреди како деца израстају из године у годину.

Отворена је и Инстаграм страница Свети Сава-Школа, како би родитељи могли да прате развој и напредак ситуације.

На слици може бити: 1 особа и борилачке вештине

На крају веома богатог и атрактивног програма приказани су на платну изуми и иновације Николе Тесле и неки од популарних експеримената које је извео Верослав Вик Ђурђевић, председник Теслине научне корпорације у Канади.

Према првим сазнањима одзив за овај први радни састанак био је више него фантастичан. Било је чак 200 извођача програма, учествовали су Дечији оркестар и Фолклор из Опленца, те и Фолклорне академије Бате Марчетића. Било је присутно око 500 родитеља, а за почетак прикупљено је скоро астрономских 50.000 долара за горе наведене потребе. Начињени су пројекти, затражена и добивена сагласност и потребне дозволе органа да се приступи преуређењу сале за потебе школе. Верује се да ће све ићи брзо и на време.

Текст: Драган Мишковић, Вести Тсслиног народа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *