Српска деца из Копенхагена у част Светог Саве

Традиционална Светосавска академија у цркви Свети Георгије у Копенхагену ове године због пандемије корона вируса је изостала, али ученици Допунске школе на српском језику, коју са великим успехом води наставница Ксенија Маричић, нису заборавили на знаменитог стрпског вликана, принца династије Немањић, ујединитеља и утемељувача Српске православне цркве.

May be artОни су се својски потрудили да обележе дан посвећен Светом Сави, своју школску славу и  песмице, цртеже и видео снимке послали  наставници, а отац Александар Самарџић, старешина овдашње цркве, их представио на црквеном сајту. Жеља им је била да покажу колико отаџбину носе у срцу и колико им значи ћирилица и српско писмо.

-Мало је рећи да сам одушевљена, међу децом има невероватних талената, а посебно бих истакла њихову вољу и жељу да уче матерњи језик у туђој земљи и у овим ненормалним условима, када смо сви затворени у своје станове и куће – кратко нам је рекла Ксенија Маричић.

May be artРечи захвалности за он што учитељица и деца раде на очувању српског идентитета имао је и свештеник Александар Самарџић, старешина овдашње цркве изражавајући жаљење што није могла да се одржи Светосавска академија.
-Ове године нисмо у прилици да достојно прославимо Светог Саву и да му наша дјеца уљепшају и увеличају дан онако како смо до сада навикли, али наши малишани на челу са својом наставницом Ксенијом Маричић су се снашли и ипак нам показали шта су у протеклој години научили. Хтио бих због тога да се захвалим нашој Ксенији и свим родитељима који се боре да одрже наш језик и нашу културу – написао је отац Александар на фејсбук страниц цркве представљајући радове ученика.
Иначе, Допунска школа на српском језику у Копенхагену одржава се под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије, уз свесрдну помоћ наше амбасаде у Краљевини Данској, а настава за старију и млађу групу оргнизована је у сали цркве Светог Георгија једном седмично по два и по сата. Добар део деце укључењн је и у рад фолклорног друштва „Опанак“.
Радове ученика и њихове рецитације можете погледати на фејсбук страници цркве Светог Георгија: https://www.facebook.com/parohijadk

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *