Српкиња победила у трци за Европску награду

Српска научница Гордана Вуњак-Новаковић победила је у финалу такмичења за престижну Европску награду за проналазаче, где је била номинована у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицини, саопштио је Европски завод за патенте (ЕЗП).

Победнике у пет категорија изабрао је независни међународни жири! Професорка Вуњак-Новаковић се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо. Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне у опоравку плуц́а оштец́ених услед Ковид-19.

Гордана Вуњак-Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Нјујорку, чланица САНУ и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД.

За њу је гласало путем друштвених мрежа више од 30.000 људи из целог света. Церемонија и награде су ове године, организоване онлајн због ситуације са пандемијом ЦОВИД – 19.

Сви номиновани су пратили додељивање награда, а након што је прочитано да је професорка Вуњак добитник овог признања, она је узбуђено саопштила да није очекивала награду, али да је од срца захвална свима. На питање водитеља програма да ли је икада у детиуњству помишљала да ће бити велики научник она је одговорила:

–Одувек сам била склона науци и док сам се школовала у Србији и док сам студирала на Универзитету у Београду, али и док сам се усавршавала у Бостону – рекла је српска научница.

Током церемоније приликом представљања кандидата професорка Гордана Вуњак Новаковић је представљена као научник из Србије, а водитељ програма јој се приликом укључења, обратио са: „Добро вече“ на српском језику.

Награду за животно дело добио је Немац Карл Лео.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *