Спрема се нова фарса у Адвокатској комори Црне Горе

Адвокатска комора Црне Горе дијели судбину правосуђа захваћена процесима тешког урушавања институција Црне Горе за протеклих 3о година. Након бројних убрзаних „учлањења“ у Адвокатску комору Црне Горе у протеклих пар година, црногорски портал ИН4С покренуо је тему – достојности – да би неко постао адвокат јер адвокатура мора бити стуб етичности и достојности у сваком просвијећеном правном систему како би он елементарно функционисао и имао минимум кредибилитета.

ИН4С поставља питање: Да ли испуњавају критеријум достојности за пријем у Адвокатску комору Црне Горе Миливоје Катнић, Зоран Пажин, Ивица Станковић (помиње се и Весна Меденица) а сад као чак кандидат за председника АКЦГ адв. Веселин Радуловић бивши суспендовани полицајац правоснажно избачен из МУП-а још 1999. због тешких малверзација са заплењеним ауто-гумама и злоупотребе службеног положаја?

Здравко Беговић, као предсједник Адвокатске коморе, који „гура“ четврти мандат, (на црно) добио је „задаћу“, (од биших структура АНБ) како ИН4С сазнаје, да за свог „наследника“ одреди адв. Веселина Радуловића или адв. Данила Мићовића. То је популарни “Беди” на добром путу да доврши наредних дана – узнемирујућа истина зар не?

Тако су најпре организовани фарсични избори прије неки мјесец (за кандидате за вођство органа АКЦГ) за које су многи адвокати навели у невјерици да је постојала, кружила и циркулисала “цедуљица са бројевима адвоката чија имена треба заокружити”. А сада 17. јуна како сазнајемо заказана је изборна сједница Адвокатске коморе на којој ће се од “кандидата са цедуља” напабирченим гласовима бирати вођство и предсједник Адвокатске коморе ЦГ. Да није трагично био би то прави циркус, али и пораз професије а нарочито професије адвокат.

Сва вођства у адвокатури су по казивањима свих адвоката које смо питали (инсистирали су да буду анонимни) досад у прошлости и неспорно задњих 30 година била удбашки кадар номенклатуре СДБ ЦГ односно АНБ ЦГ односно одобравани од тих структура и то директно и увијек. Свако вођство адвокатуре је имало и има дубок коријен и чврсту конексију са АНБ и преко ње допире и остварује актуелне интересе актуелне власти у суду, тужилаштву и полицији и то је модус операнди за који адвокати знају.

Међутим, такво стање додатно потврђује стање у прсвосуђу у коме је адвокатура чинилац који додатно угрожава ојсђено и незапамћено у свијету тако искомпромитовано правосуђе Црне Горе које је – на издисају.

У Кодексу професионалне етике институт “достојности” је изоштрен и ригорозан, и зато су више него скандалозна бројна нова „учлањења“ и наговештаји избора лак за предсједника АКЦГ бившег полицајца надимка “Гумар” који је због малверзација са заплијенама и продајама ауто-гума избачен и то правоснажно из МУП-а.

Можете “ОВДЈЕ” и ОВДЈЕ  и ОВДЈЕ прочитати пресуде о томе свих судских инстанци Црне Горе. Редакција незванично сазнаје да није кривично гоњен јер гa је од тог свoјевремено спасио рођени брат који ради и данас у АНБ.

Подсјетимо, у Србији, Адвокатска комора није примила у редове адвоката због “недостојности” тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића , Снежану Маловић, бившег министра правде, Нату Месаровић, бившег председника Високог савета судства и Врховног касационог суда Србије. У питању су десетине ако не и стотине лица које је АКС одбила да прими међу адвокате јер нису достојни. Адвокатска комора Црне Горе то није никада и то је потврда да описани ланац дјеловања у изборима вођства АКЦГ не само постоји него је ефикасан.

Није појмљиво да Адвокатска комора Црне Горе, “нема етички проблем” да прими као достојно адвоката Миливоја Катнића, који је био шеф члану организоване криминалне групе тужиоцу Саши Чађеновићу, који је сасвим извјесно режирао такозвани “државни удар” и друге фарсе познате јавности, а грађанима давао савјете о садњи лука, и томе слично. То су иначе манири КОС-а и војних безбједносних служби.

А каква је процедура за пријем у адвокатску професију.

Она је таква да кандидат најпре подноси своју пријаву са пратећом документацијом, а онда Управни одбор Адвокатске коморе засједа и одлучује о свакој пријави – да ли ће је уврстити у евиденцију кандидата, како би чланови коморе могли да се изјасне шта мисле о стручности и – “достојности” будућег колеге.

Која је процедура и мјера „достојности“ да би неко био одбијен или примљен у Адвокатску комору Црне Горе представља “црвени аларм” на које као друштво морамо превентивно реаговати док не буде касно.

Извор: Ин4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *