Srbin primljen u afričko pleme Masai

Poznatog srpskog fotografa Maria Leone Bralića usvojio je, ni manje ni više, poglavica čuvenog afričkog plemena Masai, koje obitava u centralnoj Tanzaniji.

Jedini kriterijum na osnovu koga stranac može postati deo plemena Masaia jeste plemenitost, a na predlog poglavice ovog plemena, veće staraca odlučivalo je godinu dana, nakon čega je Bralić primljen u porodicu poglavice Masai plemena.

Reč je o plemenu gde je moral iznad svega, čiji pripadnici ne znaju za laž i neiskrenost, i po tome su poznati po celoj Africi.

Bralić je zbog svog fotografskog posla, ali i velike strasti prema moreplovstvu, često boravio u Africi, pa je tako i došao u kontakt sa pripadnicima plemena Masai, sprijateljio se najpre sa sinom poglavice, koji ga je nakon nekoliko godina i usvojio.

Ja sam njima pomagao oko nekih izvora vode, kad oni piju iz bare, ja pijem iz bare. Uveče stave drvo u pepeo pa ujutru sa mlekom grizu ćumur, to sam radio i ja. Taj ćumur služi zapravo za detoksikaciju, ako piješ vodu koja nije čista odnosno ima amebe i slično, taj ćumur zapravo uništi to. Kao četkicu za zube koristio sam što i oni – drvo bodljikavog grma koga oni ne preseku nego rascvetaju i onda time čačkaju zube. To ima ukus mentola i izuzetno je za zdravlje zuba – kaže Bralić za Tanjug.

–Sve što oni rade ja to poštujem i primenjujem, i oni su se tome čudili. Na svahiliju su me, dok me nisu usvojili kao svog, nazivali ”muzungu”, što znači stranac, ali i pored toga, poglavica je kazao da je plemenitost osobina koja me je preporučila za to da postanem deo njihove porodice – kazao je srpski fotograf.

Bralić je pokrenuo svoju fondaciju – humanitarnu organizaciju “Oazis” koja za cilj ima pomoć mladim i talentovanim pripadnicima Masai plemena koji nemaju uslova da se bave onim za šta su talentovani, ali delatnost ove fondacije je zapravo globalna, odnosno nije ograničena samo na Afriku, već su u planu akcije i u našoj zemlji

Cilj humanitarne organizacije koju smo pokrenuli sa par mojih prijatelja je da mi bar jednom godišnje nađemo osobu kojoj možemo da promenimo život. Recimo ako je ta osoba, neki talentovani radnik na plaži, ja mogu da mu za par hiljada dolara napravim radionicu, kupim alate, da unapredi svoj posao pa će da zaposli svoju rodbinu i to će u korenu promeniti njegov život – naveo je on.

–Ovde u našoj državi imamo jednu mladu slikarku koja radi kao prodavačica cipela, jako je talentovana, ali ima problem sa kirijom, opstankom, želimo da mi finansiramo nju godinu dana da može da se bavi isključivo umetnošću – kaže Bralić.

On već godinama živi na relaciji Beograd-Afrika, a svoju porodicu u Masai plemenu posećuje svake godine i u njoj boravi po nekoliko meseci.

Bralić kaže da u životu nikada nije digao objektiv na nešto što je ružno ili šokantno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *