Србија земља са најмање расизма у Европи

У јеку масовних демонстрација и нереда у САД чија је централна тема борба против расизма, на домаћим друштвеним мрежама освануло је истраживање по коме је Србија земља са најмање расних предрасуда у Европи.

Мапа која приказује овакво стање ствари данима се дели по друштвеним мрежама, и на њој је Србија најбоље рангирана, чак и боље него поједине европске земље које важе за мултикултуралне, и у којима су, бар како се сматра, расне разлике нешто на шта се не обраћа пажња.

ImageОдмах испод ње су још две балканске земље, Словенија и Црна Гора, а затим и Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Новрешка, Велика Британија и Ирска.

Са друге стране, као земље са највише расних предрасуда рангиране су Чешка, Литванија, Белорусија, Русија и Украјина.

Иначе, ово истраживање је током 13 година (2002-2015), спровео тим са Универзитета Харвард, који је израдио мапу земља Европе са степеном имплицитних расних предрасуда, и закључио да их у Србији има најмање. У истраживању је учествовало 288.076 људи.

Мапа је урађена на основу теста „Пројецт Имплицит“, односно кратког интерактивног квиза у коме учесници упарују речи и слике.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *