Србија у развој инвестира 12 милијарди евра

Угледни Блумберг (Bloomberg), приватна финансијска, софтверска и медијска компанија са седиштем у Њујорку на свом порталу објавио је информацију из Беогрда у којој се истиче да ће Србија инвестирати у инфраструктуру 12 милијарди евра.

Србија ће уложити милијарде евра у нове домове, енергетику, саобраћај и дигиталну инфраструктуру, изјавио је председник Александар Вучић, пошто влада настоји да повећа могућности за економски раст.

„У стању смо да лако обезбедимо најмање 10 или чак 12 милијарди евра (13,4 милијарде долара) финансирања за нове инвестиције, Градимо више путева и железница него у Титово време“, истакао је Вучић позивајући се на бившег југословенског лидера Јосипа Броза Тита.

Најава о новом улагању у балканску државу од седам милиона људи уследила је пошто је Нардна банка Србије смањила референтну каматну стопу на рекордно ниских 2,5 одсто  и на тај начин одлучила да подржи кредитни и бруто раст домаћег производа услед смањене инфлације, наводи Блумберг.

У тексту под насловом „Србија ће у инфраструктуру уложити 12 милијарди евра“ се истиче да прогнозе Завода за статитидтику крајем прошлог месеца нисду биле оптимистичке јер ова установа није могла да да своју процену раста наводећи проблеме у прикупљању података.

„С обзиром да се раст БДП-а успоравао од јануара до марта у поређењу са годином раније, а индустријска производња и извоз су у првој половини године опали, постоји ризик да целогодишњи раст неће достићи владину процену од 3,5 одсто. Нови инвестициони план може помоћи да се олакшају неке од тих брига. Канализација и водовод такође ће бити део програма, рекао је председник Вучић новинарима, а преноси Блумберг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *