I „Priznanje“ Petra Savića čuva uspomenu na Deska

Pre desetak dana napustio nas je Desimir Stanojević, jedan iz plejade srpskih glumaca, koji je ostavio dubok trag na srskoj glumačkoj sceni.  Publika ga najviše pamti po ulozi Vukašina Golubovića u seriji „Srećni ljudi“.

Nišlija na privremenom radu u Beogradu, kako je voleo za sebe da kaže, igrao je u Narodnom pozorištu u Nišu od 1970. do 1990. Godine, a od 1991. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Zaslužan je za izvođenje prvog mjuzikla u istoriji Niškog pozorišta, „Violinista na krovu“. Režirao je i mjuzikl „Cigani lete u nebo“ u Niškom „Narodnom pozorištu“.

-Kažu da nema pravog Nišlije koji nije poznavao Deska. Njegovu svestranost i strastvenost u svemu čime se bavio. Glumac niškog Narodnog pozorišta od sedamdesetih u kome je odigrao više od 80 značajnih uloga, bio je i osnivač Omladinskog pozorišta „Treća polovina“. Muziku je voleo i njome se bavio čitav život, učestvovao je na festivalima, snimio četiri albuma starogradske muzike, a ta ljubav ga je odvela iz Niša u pozorište na Terazijama, gde je dosanjao svoj umetnički san, baveći se onim što je najviše voleo – rekao je o Stanojeviću na poslednjem ispraćaju Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Bio je Grk Zorba, Tevje, u „Violinisti na krovu“, Laki Topalović u „Maratoncima“, Kalča u „Ivkovoj slavi“. U svom rodnom Nišu, prvi put su postavljeni mjuzikli zahvaljući njemu. I zaista teško je sve pobrojati šta je ovaj svestrani i zanimljivi čovek sve radio.

Petar Savić, mladi filmski stvaralac iz Beograda ne tako davno sa Deskom Stanojevićem u glavnoj ulozi snimio je kratki igrani film „Priznanje“. U ulozi režisera pojavljuje se Ksenija Daković, koja je zajedno sa Savićem napisala kratku uzbudljivu priču o Velikom zlu vuku, koga tumači upravo Stanojević. Nikola Masal je mladi naivni novinar, koji je došao da intervjuiše zlog vuka. Savić je i asistent režisera, direktor fotografije Relja Simić, urednik Saša Škrkić, muzika Teodora Arsovska i Luka Samardžija, producent Ljubomir Mikica Popović, a izvršni producent Predrsag Savić.

Desku Stanojeviću, nažalost, bila je ovo jedna od poslednjih uloga na filmskom platnu. Pogledajte film „Priznanje“:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *