Срби у Хрватској доживели судбину Маја и Астека!

Кроз историју Срби из Хрватске били су војници одани Бечу, реметилачки фактор како је говорио Анте Старчевић, одушевљени Југословени под краљем Александром, усташке жртве у Другом светском рату, верници друге Југославије. Оно што нису успели многи у тежим историјским околностима, урадио је један човек, у року од 48 сати. Титов генерал, како су га често звали Срби из Хрватске, промениће и њихов живот и етничку слику Хрватске. На Брионима, острвима која су служила као летња резиденција брачног пара Броз, до детаља је скован план за нестанак народа, коме је припадала и супруга јединог југословенског маршала.

План је реализован четвртог и петог августа 1995. године. О детаљима тог плана; односу Београда и Загреба према свему томе, каква је била улога највећих држава Запада? Да ли је могло нешто да буде другачије? Да ли би нешто променило да је на време прихваћен Венсов или план З4 и да ли је постојала веза између Ердутског и Дејтонског споразума?

Напослетку, да ли ћемо Србе из Хрватске једном помињати онако како данас помињемо Маје и Астеке?

О свему томе у документарном филму „Олуја, колона дуга вековима“ Радио-телевизије Србије говоре: Дејан Јовић, Младен Лазић, Милош Ковић, Твртко Јаковина, Милорад Пуповац, Санда Рашковић Ивић, Миле Боснић, Иван Звонимир Чичак и многи други. Погледајте потресно сведочанство о судбини Срба у Хрватској:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *