Srbi traže da Čikago promeni ime ulice Alojzija Stepinca

Tekst Serbian Timesa o tome kako je jedna od memorijalnih ulica u Čikagu nazvana po imenu katoličkog kardinala Alojzija Stepinca, posle Drugog svetskog rata osuđenog zbog zločina na teritoriji NDH, koji je preneo i portal Tamo daleko izazvao je prvo nevericu, a onda i ogorčenje brojnih Srba koji žive u najvećem gradu američke države Ilinois i njegovoj okolini.

Od srpskih udruženja, prvo je reagovalo Udruženje Srba iz Republike Srpske. Njihov predsednik Željko Živak u izjavi za Serbian Times  kaže:

–U našem udruženju, u kome je mnogo onih čije su porodice stradale u masakrima koji su počinjeni na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, zapanjeni smo činjenicom da u jednom multinacionalnom i multireligijskom gradu kakav je Čikago može da se desi takva sramota kao što je odavanje počasti ljudima kakav je bio Stepinac. U gradu u kome, kako kažu, ima najviše Srba poslije Beograda, imamo i moralnu obavezu da se potrudimo da tu sramotu uklonimo sa ulica.

On smatra da je ukazivanje časti Alojziju Stepincu “apsolutno neprihvatljivo za normalan ljudski um”.

–Da podsetim one koji možda ne znaju…Gideon Greif, priznati izraelski istoričar, istraživač Holokausta ali takođe i genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima  za vrijeme NDH, za Stepinca kaže je prema nekatoličkom življu proklamovao tezu “POKRSTI SE ILI UMRI”, što se uveliko poklapalo sa ustaškom ideologijom: jednu trećinu Srba pobiti, jednu trećinu pokatoličiti, a jednu trećinu protjerati, ističe Živak, pa upućuje pitanje onima koji su dozvolili da ustaški kardinal dobije svoju ulicu u Čikagu:

-Gospodo, zar je malo 750,000 Srba, jevreja i Roma koji su na najzvjerskiji način ubijeni u Jasenovcu, Velikoj Gradiški i ostalim zvaničnim logorima i nezvaničnim jamama širom tadašnje NDH da Vas natera da se zamislite? Zar činjenica da su toj istoj kvislinškoj državi postojali logori za djecu, jedini u okupiranoj Evropi, a koji su bili pod posrednom upravom i kontrolom Hrvatske katoličke crkve i nadbiskupa Stepinca, poput logora u Mostaru i Jastrebarskom, o čemu postoje svjedočenja preživjela djece, nisu dovoljni da preispitate svoju odluku, ako ste je već doneli bez dovoljno mudrosti i releventnih informacija?

Za kraj, predsednik Udruženja Srba iz Republike Srpske iz Čikaga konstatuje:

-To ne može biti pravda i ništa Božije niti ljudsko u tome nema. Dok ovo govorim prisećam se tih svedočenja koja postoje zabeležena i koja sam, povodom ove situacije, ponovo pronašao i iščitao. Alojzije Stepinac bio je pomagač i saučesnik poglavnika Ante Pavelića i duhovni lider najzverskije državne tvorevine koja je ikada postojala. Pozivamo gradske oce Čikaga da uvide sav besmisao onog što je urađeno 1998. godine i da promene ime ulici zloglasnog kardinala. To je najmanje što mogu da učine iz pijeteta prema žrtvama, Srbima, Jevrejima i Romima, čije kosti i dalje leže rasute po Balkanu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *