Спреј за нос убија корону

Спреј за нос који је потребно ушприцати једном седмично могао би да пружи солидну заштиту од вируса ковид19, пише Дејли мејл.

Спреј је засад испитан на творовима који су дан пре него што су били изложени корона вирусу примили по две дозе средства – вештачки створене молекуле које подстичу рад имунолошког система.

Резултати су показали да је средство смањило реплицирање вируса у носевима творова за чак 96 посто чиме је смањен ризик од инфекције и ширења болести.

Препарат ИННА-051 почеће да се тестира на људима у наредна четири месеца. Средство је оригинално развијено за заштиту против вируса прехладе и грипа, али још увек чека одобрење јер засад није без сваке сумње доказано да делује.

Међутим, претходна истраживања показала су да ‘убрзава’ антивирусни одговор у ћелијама у грлу здравих волонтера и оних који пате од астме, као и да код мишева пружа продужену заштиту од риновируса који код људи узрокују цурење из носа.

Ако се ово средство одобри, могло би да пружи додатну заштиту за оне који су у појачаном ризику од заразе ковид 19 укључујући старије особе и оне који пате од одређених здравствених стања.

Студија која описује детаље тестирања препарата ИННА-051 објављена је на порталу bioRxiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *