Споменик потопљеном броду SS Polynésien

Француски брод су торпедовали Немци 1918. године, а на њему су се налазили српски кадети који су ишли на Солунски фронт и хероина Милунка Савић

Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска са великом радошћу обавестио је јавност о изузетном пројекту који ће обогатити културу и историјску баштину Србије и Малте.

Српски образовно-културни центар, уз подршку Heritage Malta и градског већа Марсаскале, најављује подизање историјског спомен-обележја торпедованом броду SS Polynésien.

Polynésien је био француски прекокеански брод и своје последње путовање започео је 7. августа 1918. године превозећи српске кадете и неколико официра из Бизерта, у Тунису, ка Солунском фронту у Грчкој. На том путу, код Marsaskale, 10. августа 1918. године, торпедован је од немачке подморнице и потопљен.

An impression of the monument being set up in Marsascala by the Serbian Educational and Cultural Centre St Helen of Anjou.
Овако ће симболички изгледати, спомен-обележје броду Polynésien

Симболички, спомен-обележје броду Polynésien представљаће знак захвалности српској војсци и пожртвованом локалним становништву Марсаскале, које је пружило херојску подршку и спасило скоро целу посаду брода. Међу спашеном посадом била је и српска хероина, неустрашива Милунка Савић, најодликованија жена у историји ратовања, која је својом храброшћу оставила неизбрисив траг у српској историји.

Ово спомен-обележје треба да нас све подсети на важност међународне солидарности и пријатељства, као и могућности да се ујединимо ради очувања сећања на све оне који нису жалили себе зарад боље будућности свог потомства. Спомен-обележје ће бити симбол трајног сећања на храбре српске војнике и поштени малтешки народ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *