Efendija organizovao sahranu Srpkinje u Švedskoj

Živimo na ovom parčetu kugle zemaljske kao smrtna i prolazna bića. Zar nije važno da živimo kao dobri ljudi? Zar nije lakše da poštujemo jedni druge i prihvatamo različitosti među nama kao bogatstvo Božijeg stvaranja?

U petak 24. septembra 2021. godine bio je sunčan i naizgled sasvim običan dan u malom gradiću Gislaved u Švedskoj. Ali tog dana će se desiti nešto što se nije desilo do tada u Švedskoj ili u nekom od džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Tog dana je u gradskom greblju u Gislavedu sahranjena Srpkinja Milena Radaslić. Ukopana je u gradskom greblju, ali u dijelu koji je predviđen za muslimane Gislaveda. Ništa u tome ne bi bilo čudno da je Milena bila muslimanka. Pokojna Milena nije bila muslimanka, odnosno nije se nikada izjašnjavala kao pripadnica neke religije ili vjeroispovijesti. Bila je aktivan i redovan član Bosanskog kluba (BH udruženja) u Gislavedu, član Bosanskohercegovačkog saveza žena u Švedskoj, ali i redovan član džamije i džemata Gislaved, odnosno Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Svojim članstvom u džamiji i džematu Gislaved željela je pokazati poštovanje prema ovoj instituciji kojoj članstvom pripada i njen muž Atif. Bila je zaista dobra osoba i uvijek puna poštovanja prema drugima.

Kada je efendija Adis Baručić čuo da je Milena umrla odmah se stavio na raspolaganje porodici da organizira i vodi posljednji ispraćaj i sahranu pokojnoj Mileni. Hafiz Adis ef. Baručić, imam džamije u Gislavedu, pokazao je svima da biti dobar musliman, biti dobar čovjek, ali i biti dobar vođa jedne zajednice znači poštovati druge ljude. Sve vrijeme je bio koordinator i kontakt osoba za Pogrebnu službu, porodicu, Bosanski klub i sve druge strane koje su bile potrebne u organizaciji sahrane za pokojnu Milenu, jer je Milena umrla u Tuzli (Bosna i Hercegovina), a u skladu sa njenom željom organiziran je prevoz tijela u Gislaved (Švedska) i ukop u muslimanskom dijelu gradskog greblja u Gislavedu. Efendija Adis je, kao u slučaju svake druge dženaze, organizirao sve detalje, objavio sve informacije na službenoj stranici džemata Gislaved, a koliko je pazio na detalje govori činjenica da je pazio u kojoj boji će biti izrađena smrtovnica (obavijest) ili oznaka za grobu (bašluk).

U toku ispraćaja i sahrane na kojoj su bili prisutni članovi porodice, prijatelji, članovi džemata Gislaved i Bosanskog kluba u Gislavedu, ali i ostali građani malog gradića Gislaved različitih nacionalnosti i različitih religija prisutnima se obratio predstavnik Bosanskog kluba iz Gislaveda, član porodice pokojne Milene, ali i efendija Adis, efendija širokih vidika i otvorenog uma, koji je prisutnima u svojoj poruci poručio sljedeće:

“Poštovani,

Kao imam džamije u kojoj je Milena bila član, iako nije dijelila islamsku vjeru s nama, imam ljudsku i moralnu obavezu da vam se obratim i uputim poruku. Svojim članstvom u našoj džamiji, ali i načinom svog ponašanja i života Milena je iskazala poštovanje prema meni kao imamu, prema džamiji kao mjestu okupljanja i molitve, ali i prema islamu kao religiji.

Smatrao sam, od onog trenutka kada sam čuo da je Milena umrla, da trebam preuzeti na sebe obavezu organizacije njenog ispraćaja i sahrane, da ona ne zaslužuje ništa manje od mene i od nas; nego ljudsko poštovanje koje je i sama uvijek davala drugima.

Poštuj druge i drugi će tebe poštovati.

Kao imam, kao musliman, ali i kao čovjek, želim svima poručiti da meni i svima nama životna vodilja može i treba biti poruka iz Kur’ana:

‘O ljudi, mi smo vas od jednog čovjeka i jedne žene stvorili i u narode i nacije vas podijelili; da biste se upoznavali …’

Zar svi nismo djeca Ademova? Zar svi nismo djeca Havina?

Živimo na ovom parčetu kugle zemaljske kao smrtna i prolazna bića. Zar nije važno da živimo kao dobri ljudi? Zar nije lakše da poštujemo jedni druge i prihvatamo različitosti među nama kao bogatstvo Božijeg stvaranja?

Poštuj druge i drugi će tebe poštovati.“

Hvala ti Milena što si bila tako lijepa i dobra osoba i hvala tebi efendija na ljudskosti, hvala vam što ste nas podsjetili da je biti dobar čovjek naš zajednički zadatak za svaki novi dan.

Izvor: Glas naroda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *