Slogom do crkve u Utrehtu

Parohija svetog Simeona Mirotočivog u Utrehtu u Holandiji pokrenula je veliku akciju prikupljanja novca za kupovinu crkvenih prostorija i tim povodom organizovala dobrotvorno veče.

Фотографија корисника Parohija Svetog Simeona Mirotočivog - Utrecht
DOŠAO DA POMOGNE: Prota Voja Bilbija

Poslednjih godina se sve više crkava prodaje zbog malog broja vernika, pa je to i navelo ovu parohiju da napravi plan kako da nastavi dalje. Iznajmljivanje prostora primorava parohijane da se prilagode terminima i uslovima drugih. Čak i katolička crkva, u kojoj se već godinama obavljaju službe parohije Svetog Simeona Mirotočivog u Utrehtu, je na prodaji.
Sveštenik parohije otac Goran Kovačević pozivajući vernike da pomognu kupovinu harama istakao je: 

-Ne želimo više biti takozvana ,,kofer crkva”. I u drugim delovima Holandije parohije su uspele da prikupe dovoljno sredstava i kupe svoju crkvu, i ja verujem, da će uz Božju pomoć i ovoj parohiji to uspeti.

On je  kao primer je naveo parohiju Svete Trojice u Roterdamu, koja je bila u istim uslovima i sada je jedna od najvećih parohija Zapadno Evropske eparhije. Ovoj eparhiji pripada i parohija u Utrehtu.
Organizaciju ove izuzetno upešne večeri pomoglo je mnogo dobrovoljaca i svako je svojim trudom i darom dao sve od sebe da sve protekne u najboljem redu. Domaćice su se potrudile da pripreme bogatu trpezu punu domaćih specijaliteta.

Фотографија корисника Parohija Svetog Simeona Mirotočivog - Utrecht
PUNA SALA: Veliki broj parohijana na zabavi

U programu je učestvovao i protojerej Vojislav Bilbija iz Roterdama, koji je svojom besedom i muzikom inspirisao sve prisutne. Pesnik Vjekoslav Vukadin je recitacijama dočarao šta znači biti svoj na svome, vođa crkvenog hora iz Utrehta Sofija Marjanović izvela je par duhovnih pesama i svojim glasom zadivila posetioce, a za posebno veselu atmosferu potrudili su se gosti iz Rotterdama, KUD ,,Tamo Daleko”, koji su igrama iz raznih krajeva otadžbine oduševili.
Tokom večeri se po prvi put organizovala i aukcija slika. Slikarka Jelena Jeftić darovala je ikonu ,,Beli Anđeo” i reprodukcije čuvenih slika ,,Tajna večera” i ,,Kosovka devojka”. Za ova umetnička dela prisutni su pokazali veliko interesovanje

Фотографија корисника Parohija Svetog Simeona Mirotočivog - Utrecht
POKLONILA TRI SLIKE: Jelena Jeftić  

i brzo su sva tri prodata, a prihod je namenjen za kupovinu crkve.

Tokom večeri, više od 150 prisutnih iz raznih delova Holandije pa čak i iz Beča, zabavili su se i družili uz bend Bojana Nikolića, koji je svojim raznovrsnim repertoarom i pozitivnom energijom do posle ponoći zabavljao prisutne.
Ovo je bilo prvo veče sa ovim ciljem, a članovi parohije najavljuju jos više ovakvih druženja. Cilj je ne samo prikupiti novac za kupovinu crkve nego i da se ljudi zabave i duže.

Parohija Svetog Simeona Mirotočivog je otvorila svoj website gde su planovi detaljnije opisani i gde se apeluje na sve ljude dobre volje u svetu da koliko mogu finansijski pomognu ovoj parohiji u ostvarenju svog cilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *