Слава Ђенералу!

На данашњи дан, 19. јула 1998. године, ослобођен је Ораховац. Херојску акцију предводио је официр српске полиције Вељко Раденовић, у народу познатији као Ђенерал.
Командовао је Посебном јединицом полиције у Призрену све до повлачења српских снага 1999. године. Прославио се ослобађањем Ораховца 1998. године када су шиптарски терористи неколико дана држали Ораховчане као таоце. Својом храброшћу лично се истакао у одбрани и ослобађању талаца од шиптарских терориста.
Колико је овај човек био храбар највише илуструје чињеница да, као дијабетичар, није смео да се излаже стресним ситуацијама, али се на то није обазирао. Знао је да у један џеп стави инсулин, а у други чоколаду и каже својим момцима: „За мном браћо!“ Учествовао је у отаџбинском рату за Републику Српску, а бранио је свој народ и у Крајини.
Иако нижи по чину, његово јунаштво, које је исказивао у борбама, га је у народу подигло на пиједестал највећих легенди модерног доба Србије. Није имао чин генерала, али су га и саборци, као и народ који је ослобађао, сматрали ђенералом, и тако су га звали.
Њему у част композитор из Ораховца Гаврило Кујунџић је написао и компоновао песму „Ђенерале“. Упокојио се заборављен од државе којој је верно служио, али је упамћен од свога српског народа. Нека ти је вечна слава и хвала, Ђенерале.
Преузето од: Предраг Славуљ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *