Власти Вуковара поново забраниле ћирлицу

Градско веће Вуковара, на предлог градоначелника Ивана Пенаве, поново је одбило да српској мањини дозволи јавну употребу ћирилице.

Како је пренела агенција Хина, Градско веће је већином гласова одлучило да се у Вуковару још нису стекли услови за примену проширених права припадницима српске мањине, који подразумева јавну употребу ћирилице.
Одлука је донета већином гласова на седници на којој је расправљало о „достигнутом степену разумевања, солидарности, подношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, припадницима хрватског народа и припадницима српске националне мањине“.
Вуковарски градоначелник Иван Пенава оценио је у расправи да грађани српске националности у Вуковару користе сва загарантована права, а за нова се, казао је, нису стекли услови.
“Мишљења сам да је подношљивост таква да омогућава нормалан рад и атмосферу као и односе у граду Вуковару. Сваки искорак, било горе, било доле, лево или десно, могао би изазвати напетости”, казао је Пенава.
Подсетио је да већ 10 година Вуковарчани оспоравају попис становништва из 2011. године јер сматрају да не одговара тада утврђеном нити броју грађана у Вуковару, нити броју Срба у граду.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *