Сећање на злочине над Српкињама на Пагу

На острву Пагу је у усташкој НДХ успостављен посебан женски логор. Налазио се у дубини Пашке увале, око 3 km северозападно од Слане, у селу Метајна. Био је смештен у две куће по страни села. Једна је била власништво ветеринара Триплата из Карловца, а друга др Хвале, правника из Загреба.

Празне куће као да су биле предодређене за логор. У њима су биле заточене Јеврејке и Српкиње са децом. Овим женским мучилиштем је управљао једнооки Макс Очић из Загреба.

У логор су прве стигле четири Јеврејке које се у Загребу нису хтеле одвојити од својих супруга и остати код куће. Мислиле су да ће бити заједно. Међутим, одмах по доласку на Паг, одвојене су од мушкараца и смештене у женски логор.

Истог дана су у овај логор упућене 44 Српкиње, али оне нису стигле на одредиште, јер су на путу од Карлобага према Пагу убијене у бачене у море. О овоме сведочи Нада Фојерајзен која каже да је у логору Метајна затекла поменуте четири Јеврејке и од њих чула да су на путу утопљене 44 жене православке, које су биле у транспорту од Госпића према Пагу.

Нада Фојерајзен сведочи о примерима масовних убистава и силовања. Јосип Датковић из Барбата, стражар у логору, истиче да су усташе одвајали младе жене и девојке, Јеврејке и Српкиње, од њихових мужева и очева, и одводили их у Метајну ,,с гнусном намером како би најгрубљом силом над њима извршили силовања и удовољава ли својим животињским инстиктима и похотама. Сведок Јурај Персен у свом исказу сведочи да је кућа доктора Триплата служила као нека врста ,,јавне куће“.

Фотографија: Усташе спроводе српске жене и децу у логор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *